Do zdaj je njegova družina uspela zbrati že skoraj 100.000 dolarjev. Foto: GoFundMe
Do zdaj je njegova družina uspela zbrati že skoraj 100.000 dolarjev. Foto: GoFundMe

Ryan Maudlen iz Adelajde ima od 14. leta Chronovo bolezen, kronično bolezen črevesja, a zadnji dve leti mu ni bilo več treba jemati zdravil, zato se je z dekletom Katharino Reigl odpravil na 18-mesečno potovanje od severa do juga Amerik. Vse je šlo gladko do Mehike, kjer se mu je predrlo črevo.

Odpeljali so ga v bolnišnico v Cancunu, kjer so mu odstranili 60 centimetrov črevesja; zaradi zastrupitve krvi se mu je posledično začela nabirati voda v pljučih, nepravilno pa sta delovala tudi srce in jetra. Dali so ga v umetno komo, na intenzivni negi zanj skrbijo 24 ur na dan.

Poleg skrbi za Ryanovo zdravje je dekle in njegove sorodnike šokiral račun oskrbe v mehiški bolnišnici, saj vsak dan zdravljenja stane kar 13.500 ameriških dolarjev, skupni strošek pa naj bi znašal 200.000 dolarjev. Poleg tega bodo stroški za transport Maudlena do Kanade, kamor ga bodo lahko premestili kmalu, znašali še dodatnih 160.000 dolarjev.

Zato so se obrnili na spletno stran GoFundMe, na kateri so z različnimi donacijami zbrali že skoraj 100.000 dolarjev, njegovi starši so dali pod hipoteko hišo.

"Ko so ga sprejeli v bolnišnico v Cancunu, je morala Kathi takoj plačati 15.000 dolarjev, račun pa se vsaka dva dni poveča za 27.000 dolarjev," je dejal njegov oče Robert, ki je dodal, da je imel njegov sin zaradi Crohnove bolezni zadnjič težave, ko je bil star 18 let.

Bolnišnica namreč grozi, da bo Maudlena odpustila, če računi ne bodo plačani sproti. Par si je pred potovanjem sicer uredil zdravstveno zavarovanje, a zavarovalnica za Maudlena zdaj noče plačati stroškov, ker naj bi bila hospitalizacija posledica predhodnega, že obstoječega stanja.