Avstralke se bodo lahko po novem s svojimi kolegi bojevale z ramo ob rami. Foto: www.defence.gov.au
Avstralke se bodo lahko po novem s svojimi kolegi bojevale z ramo ob rami. Foto: www.defence.gov.au
Afganistan
Avstralskim vojakom se bodo po novem pridružile kolegice. Foto: EPA

Po Kanadi, Novi Zelandiji in Izraelu bo tako Avstralija postala četrta država, kjer bodo lahko ženske, ki prestanejo fizične preizkuse, sodelovale v vseh bojnih nalogah, je napovedal avstralski obrambni minister Stephen Smith.

"Potem ko bo to začelo veljati, ne bo več omejitev. Če bo ženska polno sposobna opraviti program za pripadnice zračnih sil ali posebnih enot, potem bo sprejeta," je bil jasen minister.

V 59.000-članski avstralski vojski lahko ženske služijo na skoraj vseh položajih, tudi kot podmorničarke ali pilotke lovskih letal.

Tudi v Afganistanu lahko vojakinje služijo pri topničarjih na bojišču ali kot upravljalke brezpilotnih letal, vendar pa jim je bilo do zdaj prepovedano delovanje v pehoti in posebnih enotah, ki predstavljajo sedem odstotkov služb v vojski.

Še posebej za vstop v posebne enote (SAS) je treba opraviti izjemno zahtevne in mučne preizkuse, vključno z večdnevnimi dolgimi pohodi in psihičnimi preizkušnjami v divijini, medtem ko je treba nositi 80 kilogramov opreme, orožja in vode.

Uvajanje novih preizkusov
Prepoved za ženske bo preklicana takoj, vendar bi lahko trajalo do pet let, preden vojska uveljavi nove preizkuse in izobraziti zdravnike za oskrbo žensk. Smith je dejal, da ne pričakuje nobenega nasprotovanja zaveznic, kot so ZDA.

V Afganistanu namreč avstralski vojaki delujejo skupaj z ameriškimi kolegi v pokrajini Uruzgan. Avstralija ima sicer v Afganistanu nastanjenih 1.550 vojakov.