Ustanovitelj Liste Pilz trdi, da se dogodka ne spomni, a je obtožbe vzel resno in odstopil z mesta voditelja stranke. Foto: Reuters
Ustanovitelj Liste Pilz trdi, da se dogodka ne spomni, a je obtožbe vzel resno in odstopil z mesta voditelja stranke. Foto: Reuters

Neimenovana ženska Pilzu očita, da jo je otipaval, ob tem pa naj bi bil tudi pijan. Politik naj bi jo nadlegovati prenehal šele, ko sta ga odvlekla dva druga moška.

63-letnik trdi, da se incidenta sicer ne spominja, vendar je očitke vzel resno. Kot je dejal, je ženski morda storil krivico, kar obžaluje. Odstopil je z mesta voditelja stranke in zagotovil, da ne bo prevzel poslanskega mesta. Pilz naj bi sicer ostal blizu stranke kot njen svetovalec, poroča The Sundaily.

Spolnega nadlegovanja je pretekli teden Pilza obtožila tudi njegova nekdanja sodelavka pri Zelenih, kar pa Pilz odločno zavrača in poudarja, da se je zoper očitke pripravljen boriti tudi na sodišču.

Lista Pilz z osmimi sedeži, a Pilza ne bo na njih
Škandal je še dodatno oslabil avstrijsko politično levico. Stranki Zelenih, katere soustanovitelj in nekdanji poslanec je prav Pilz, se ni uspelo uvrstiti v parlament. Lista Pilz, ki se je julija letos odcepila od Zelenih, je prejela 4,4 odstotka in bo zasedla osem mest v avstrijskem parlamentu. Ustanovna seja novega avstrijskega parlamenta je predvidena za 9. november.