Ilham Alijev je na oblasti že 13 let. Foto: Reuters
Ilham Alijev je na oblasti že 13 let. Foto: Reuters

Glede na končne izide je za spremembe ustave, ki jih je že sprejelo ustavno sodišče, glasovalo 91 odstotkov volivcev. Volilna udeležba je bila 69,7-odstotna. V skladu z zakonskimi spremembami bo mandat predsednika podaljšan s pet na sedem let, predsednik pa bo lahko tudi razpustil parlament.

V tej z energenti bogati kavkaški državi bodo imeli po novem več podpredsednikov, večjo moč pa bo dobil prvi podpredsednik, ki bo po hierarhiji v državi zamenjal sedanjega predsednika vlade.

Opozicija je pred referendumom organizirala številne proteste proti prizadevanjem Alijeva, da bi njegova družina, ki je na čelu države že več kot dve desetletji, še dlje ostala na oblasti. Mednje sodi v ponedeljek potrjena zakonska sprememba, ki ukinja dosedanjo minimalno starost 35 let kot pogoj za predsedniški položaj. Alijev ima dve hčeri, 32-letno Lejlo in 27-letno Arzu ter 19-letnega sina Hejdarja.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je sporočila, da bodo novi zakoni vodili v kršenje pravic svobode združevanja. Ob tem so opozorili, da so referendum spremljale aretacije in grožnje tistim, ki so ga kritizirali.

To ni prvi sporen referendum v Azerbajdžanu, pred tem je bila leta 2009 na referendumu sprejeta odločitev, ki je ukinila omejitev predsedniških mandatov na dva. Alijev je novembra lani še utrdil svojo oblast, ko je njegova stranka Novi Azerbajdžan zmagala na parlamentarnih volitvah z absolutno večino.

54-letni Alijev nekdanjo sovjetsko republiko vodi po smrti svojega očeta Hejdarja leta 2003. Nazadnje je bil izvoljen na položaj leta 2013, prihodnje predsedniške volitve pa naj bi potekale leta 2018.