Ban Ki Mun bo svoje mesto prepustil Antoniu Guterresu. Foto: EPA
Ban Ki Mun bo svoje mesto prepustil Antoniu Guterresu. Foto: EPA
Alep je Ban Ki Mun primerjal s peklom. Foto: Reuters

Ban Ki Mun je bil generalni sekretar deset let. Južni Korejec, ki ga bo konec leta zamenjal nekdanji portugalski premier in visoki komisar ZN-a za begunce Guterres, se s položaja poslavlja že teden dni in pred dnevi so mu v pritličju palače narodov ob Vzhodni reki razkrili portret. Obiskal je tudi Belo hišo in podpredsednika ZDA Josepha Bidna, na kratko se jima je pridružil tudi predsednik Barack Obama.

Poziv VS-ju, naj s sankcijami ukrepa
Sklepno novinarsko konferenco po desetih letih vodenja ZN-a je začel z opozorilom glede stanja v Južnem Sudanu. Kot je dejal, državi, ki je letos praznovala pet let samostojnosti, grozi genocid, ker so tamkajšnji voditelji izdali zaupanje ljudstva in zapravili mirovni sporazum, posledično pa državo pahnili v še večjo krizo. Varnostni svet ZN-a je pozval, naj odločno ukrepa tudi s sankcijami in drugimi kaznovalnimi ukrepi.

Pred petimi leti je ljudstvo, ki je dolga leta trpelo zaradi krvave državljanske vojne, optimistično z novo državo zrlo v prihodnost. A upanje je kmalu zamrlo, danes pa več kot šest milijonov prebivalcev te afriške države nujno potrebuje pomoč. Ko se napetost s konfliktom stopnjuje, to število narašča. Več deset tisoč ljudi je umrlo, milijoni so bili razseljeni, gospodarstvo je popolnoma v razsulu, prebivalci pa se borijo z revščino in lakoto.

Mednarodno sodelovanje za naprednejši svet
Na konferenci je izrazil spoštovanje do novinarjev in dejal, da imajo pomembno vlogo, potem pa vendarle sprejel le šest vprašanj. Zadnjih deset let je označil za obdobje nenehnih izzivov, vendar tudi dokaz, da lahko skupno ukrepanje spremeni življenja milijonov na bolje. To so bili cilji deklaracije tisočletja in zdaj nove razvojne agende, pa tudi pariškega podnebnega sporazuma, ki ga je posebej izpostavil.

Boj proti podnebnim spremembam pomeni delovna mesta, gospodarsko rast in čistejši zrak, zato je pariški podnebni sporazum dosežek, ki ga je treba podpirati in negovati. Mednarodno sodelovanje po njegovih besedah ostaja pot v smeri mirnejšega in naprednejšega sveta, zaradi česar si bo še naprej prizadeval, da svetovne voditelje prepriča o tem prevladujočem dejstvu 21. stoletja.

Sirija luknja na vesti sveta
Izrazil je globoko obžalovanje, da svetu ni uspelo zaustaviti morije v Siriji. Dejal je, da sirska vojna ostaja globoka luknja na vesti sveta. Obžaloval je, da ni sočutja in solidarnosti za Sirijo, ker se ljudje držijo ozkih osebnih interesov, kar bi morali v imenu človeštva zavrniti. "Alep je zdaj sinonim za pekel," je o nekoč največjem sirskem mestu dejal Ban Ki Mun.