Trajekti, ki potujejo po Bangladešu, so po navadi prepolni. Foto: EPA
Trajekti, ki potujejo po Bangladešu, so po navadi prepolni. Foto: EPA
Kitajska
Nesreče avtobusov so na Kitajskem pogoste. Foto: EPA

Nesreča se je zgodila, ko je skušal prenapolnjeni največji bangaldeški rečni trajekt MV Coco-4 na enem izmed pristaniških terminalov na reki Tetulia nedaleč od kraja Lalmohan na otoku Bhola zapustiti večje število potnikov. Zaradi mase potnikov, ki so se želeli izkrcati, se je trajekt prevrnil in delno potonil.

Koliko potnikov je bilo na ponesrečenem trajektu, zaenkrat še ni znano, bilo pa naj bi jih precej več kot tisoč. Oblasti se bojijo predvsem za usodo potnikov, ki so ostali ujeti na trajektu. Več deset potnikov so reševalci sicer že rešili, tako da so na silo vdrli v kabine v podpalubju, zdaj pa so na delu potapljači, ki v podpalubju iščejo trupla. "Na desetine jih je ujetih pod vodo," je povedal policijski inšpektor Nazrul Islam.

Številni potniki so potovali domov iz prestolnice Dake, da bi s svojimi družinami praznovali muslimanski praznik eid al adha. Trajekt je plul proti obalnemu mestu Bhola, potonil pa je na reki Tetulia nedaleč od svojega končnega cilja in kakšnih 100 kilometrov južno od Dake. Nesreče trajektov so v Bangladešu relativno pogoste, praviloma pa so zanje krivi slabo vzdrževanje in starost plovil ter njihova preveliko število ljudi na njih.

V požaru avtobusa umrlo deset ljudi
Nesreča pa se je zgodila tudi v provinci Heilongjiang na severovzhodu Kitajske, ko je avtobus zajel požar. V požaru je umrlo deset potnikov, sedmim pa je uspelo pobegniti pred ognjenimi zublji. Zakaj je avtobus zajel požar, še ni znano, je pa bil avtobus v prometu komaj mesec dni. Tokratna nesreča avtobusa je le še ena v vrsti tragičnih nesreč avtobusov na Kitajskem. 13. novembra se je avtobus v provinci Šandong na vzhodu države zletel z mostu in strmoglavil v morje, pri tem pa je umrlo 13 ljudi. Junija pa je nek 62-letni brezposelni moški v prestolnici province Sečuan Čengdu zažgal avtobus, pri čemer je umrlo 27 ljudi.