Basescu se je zmage veselil že v nedeljo zvečer, a so prvi uradni izidi to pokazali šele danes. Foto: EPA
Basescu se je zmage veselil že v nedeljo zvečer, a so prvi uradni izidi to pokazali šele danes. Foto: EPA

Prvi uradni izidi, ki jih je objavila romunska volilna komisija, kažejo, da je Basescu osvojil 50,3 odstotka glasov, njegove tekmec, socialdemokrat Mircea Geoano pa je podprlo 49,7 odstotka romunskih volivcev.

Večina vzporednih volitev, ki so jih objavili v nedeljo zvečer, je pokazala, da je tesno zmagal Geoana, kar so napovedovale tudi javnomnenjske raziskave, oba tekmeca pa sta po objavi vzporednih volitev že razglasila zmago.

Oba samozavestno razglasila zmago
Geoana je po zaprtju volišč in po objavi vzporednih izidov svojim privržencem dejal: "Naša zmaga je zmaga Romunov, ki si želijo boljše življenje. To je lepa noč za romunsko demokracijo". Sočasno je svoje privržence pozdravil tudi predsednik Basescu, ki je dejal, da so vzporedni izidi napačni. "Jaz sem zmagal, to vam zagotavljam. Pravi izidi bodo pokazali, da vodim pred Geoano," je povedal Bausescu in dodal, da so njegovi volivci lahko prepričani, da so glasovali za zmagovalca.

Romunska volilna komisija predvideva, da bo volilna udeležba višja od 54 odstotkov, kot je bila v prvem krogu pred dvema tednoma. Analitiki so napovedovali, da bi o zmagovalcu tokrat lahko odločali glasovi iz tujine. Romuni v diaspori so večinoma glasovali za dosedanjega predsednika, je sporočilo romunsko zunanje ministrstvo.

Rezultata volitev ne priznavajo socialdemokrati (PSD). Trdijo, da so se zgodile množične kršitve, med drugim naj bi razveljavili veliko število glasovnic, prihajalo pa naj bi tudi do t. i. volilnega turizma.

Romunija brez vladajoče koalicije
Kdor koli bo zmagovalec, bo moral čim prej imenovati predsednika vlade, ki bo sposoben oblikovati vladajočo koalicijo, brez katere je država že dva meseca, in nadaljevati reforme, ki jih nestrpno pričakujeta Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF), ki sta Romuniji dala 20 milijard evrov posojila.

Geoana naj bi ob morebitni zmagi za mandatarja za sestavo vlade predlagal župana mesta Sibiu Klausa Johannisa.