Javni promet v Bruslju je skoraj v celoti obstal. Foto: EPA
Javni promet v Bruslju je skoraj v celoti obstal. Foto: EPA

V belgijski prestolnici so se ustavili vsi vlaki podzemne železnice, avtobusi in tramvaji. Tudi v dveh sosednjih provincah - flamskem Brabantu in francosko govorečem Brabantu Wallonu - danes vlaki ne vozijo, mogoče se je peljati le z redkimi avtobusi, navedbe belgijskega železniškega operaterja povzema AFP.

Zaradi stavkajočih letaliških delavcev, ki skrbijo za prtljago, so morali na glavnem mednarodnem letališču v Bruslju danes odpovedati že 267 oziroma 44 odstotkov vseh odhodnih poletov. Vlak Eurostar, ki pod Rokavskim prelivom povezuje Bruselj in London, ne vozi, vozi pa med Londonom in francoskim mestom Lille, ki leži v bližini meje z Belgijo.

Gre za zadnjo v vrsti stavk in drugih protestnih akcij, ki bodo vrhunec doživele s splošno stavko 15. decembra. Začele so se novembra, ko se je na protestu v Bruslju zbralo kakih 100.000 ljudi; protest je spremljalo nasilje med demonstranti in policisti.

Sindikati ostro proti predlogom premierja Michela
Belgijski sindikati nasprotujejo odločitvi nove desnosredinske vlade premierja Charlesa Michela, da umakne načrte o doslej praviloma avtomatičnih povišicah plač, s katerimi te vsako leto prilagodijo rasti življenjskih stroškov. Nasprotujejo tudi drugim ukrepom, kot so krčenje javnega sektorja in načrtovan dvig upokojitvene starosti.