Šarićev klan naj bi iz Južne Amerike pretihotapil več kot dve toni kokaina. Foto: MMC RTV SLO
Šarićev klan naj bi iz Južne Amerike pretihotapil več kot dve toni kokaina. Foto: MMC RTV SLO

Dvajset moških je obtoženih, da so oktobra lani z ladjo iz Južne Amerike v Evropo pretihotapili 2,17 tone kokaina, pozneje pa je policija v Italiji odkrila še 450 ton mamila. Na zatožno klop na beograjskem sodišču jih bo sedlo le 11, sedmim, ki so na begu, pa sodijo v odsotnosti. Med njimi je tudi vodja klana Šarić, dva izmed obtoženih pa sta se pokesala in bosta nastopila kot priči.

Odvetniki obrambe so ves čas porabili za svoje predloge o preložitvi sojenja, zato je sodnik odločil, da se začetek sojenja prestavi na torek.

Proti Šariću je bila v Srbiji v začetku avgusta vložena tudi obtožnica zaradi pranja denarja, saj naj bi po nekaterih ocenah skupina doma in v tujini oprala okoli milijardo evrov denarja od trgovine z mamili. Šarićev klan naj bi bil povezan tudi s številnimi grožnjami srbskim politikom, na čelu s predsednikom države Borisom Tadićem.

Srbski mediji pišejo, da se Šarić najverjetneje skriva v Južnoafriški republiki, tja pa naj bi odpotoval s slovenskim potnim listom. Slovenska policija je v okviru kriminalistične akcije Balkanski bojevnik konec maja v Sloveniji zaradi trgovanja z mamili in posedovanja orožja pridržala 14 ljudi, med njimi tudi Ljubljančana Dragana Tošića, za katerega sumijo, da je vodil slovenski del Šarićevega narkokartela.