Ali Silvio Berlusconi zares odhaja z italijanskega in evropskega političnega prizorišča? Foto: Reuters
Ali Silvio Berlusconi zares odhaja z italijanskega in evropskega političnega prizorišča? Foto: Reuters
Berlusconi se bo poslovil
Reševanje Italije?

"Odstopil bom takoj, ko bo varčevalni zakon sprejet. Ker ne verjamem, da je še mogoča kakršnakoli večinska podpora, napovedujem, da bodo volitve v začetku februarja, na katerih pa ne bom kandidiral," je bil Berlusconi jasen v pogovoru za časopis La Stampo.

Berlusconi je prepričan, da bodo varčevalni ukrepi sprejeti "v nekaj dneh". Zakon o stabilnosti je trenutno v obravnavi v senatni komisiji za proračun, poslanska zbornica pa bi ga lahko potrdila do konca meseca. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano bo, potem ko bo prejel Berlusconijevo odstopno izjavo, začel posvetovanja s političnimi strankami o prihodnji vladi. Berlusconi je že v torek dejal, da sam kot edino možnost vidi predčasne volitve, vendar bo o tem odločal Napolitano.

Konec Berlusconijeve ere
Za svojega naslednika v stranki Ljudstvo svobode (PDL) je izbral Angelina Alfana, ki se bo v imenu vladajoče stranke potegoval za premiersko mesto. Alfano je nekdanji pravosodni minister in je bil pred časom že izvoljen za predsednika PDL-ja.

Berlusconi je v torek izgubil poslansko večino v parlamentu, po sestanku s predsednikom Italije Giorgiem Napolitanom pa je sporočil, da bo odstopil takoj po sprejetju varčevalnega svežnja, ki ga od apeninske države zahteva Evropska unija. S tem naj bi se končala Berlusconijeva era, ki je nastopila po sesutju starih italijanskih političnih strank na začetku 90. let.

Prvi izpeljal celoten mandat
Milijarder je leta 1994 presenetil in zmagal ter hitro oblikoval svojo prvo vlado, ki pa je zdržala le slabo leto. Ko se je otresel številnih sodnih postopkov, je leta 2001 znova postal premier in takrat je prvi v italijanski povojni zgodovini oddelal celotni mandat! Po porazu 2006 je bil dve leti v opoziciji, nato pa se je še tretjič povzpel na sam vrh, od koder sta ga odpihnili svetovna gospodarska in dolžniška kriza, ki tudi zaradi Italije močno pretresata Evropsko unijo. Izredno spretni politik je v zadnjih dveh letih izgubil tudi velik del podpore v javnosti, saj se je v zapletel v celo vrsto seksualnih škandalov.

Evropska supervizija Italije
Medtem so v Italijo prispele delegacije strokovnjakov Evropske unije, Evropske centralne banke in Svetovnega denarnega sklada (IMF), ki bodo pregledali stanje italijanskih javnih financ in to, ali bodo napovedani varčevalni ukrepi zadostovali za omilitev dolžniške krize.





Berlusconi se bo poslovil
Reševanje Italije?