Berlusconi si znova želi sesti za krmilo države. Foto: Reuters
Berlusconi si znova želi sesti za krmilo države. Foto: Reuters

"V tekmo se podajam zato, da zmagam. In znova zaradi občutka odgovornosti," je 76-letni Berlusconi zatrdil novinarjem na vadbenem igrišču nogometnega kluba AC Milan. Napoved o kandidaturi je prišla le dva dneva po tem, ko je njegova stranka PDL umaknila podporo tehnični vladi Maria Montija.
Nekdanji italijanski premier je dejal, da bo PDL potrdil zakonodajo, ki jo je predlagala Montijeva vlada, vključno s proračunskim predlogom za prihodnje leto. Dodal je, da se mu zdi 10. marec prihodnje leto primeren datum za redne parlamentarne volitve, s čimer je potrdil, da predčasen padec tehnične vlade ni neizbežen.

Nekdanji evropski komisar Monti je na željo italijanskega predsednika Giorgia Napolitana sprejel vodenje tehnične vlade po Berlusconijevem odstopu. Takrat je Montija podprl tudi PDL. Novi premier je sprejel stroge varčevalne ukrepe, a so se višji davki prevedli v zmanjšano povpraševanje in poglobljeno recesijo.
A kljub temu mu je uspelo pomiriti mednarodne vlagatelje na finančnih trgih in znižati razliko v zahtevanih donosih na nemške in italijanske obveznice za polovico. Monti je že napovedal, da ne namerava kandidirati na prihajajočih volitvah.