Svet
(5)
Silvio Berlusconi
Berlusconi si znova želi sesti za krmilo države. Foto: Reuters

Dodaj v

Berlusconi uradno: še petič cilja na premierski stolček

Za volitve se mu zdi ustrezen datum 10. marec
8. december 2012 ob 17:47
Milano - MMC RTV SLO, Reuters

Po mesecih neodločnosti se je Silvio Berlusconi odločil, da bo še petič kandidiral za italijanskega premierja, sredi viharja gospodarskih težav, ki pestijo našo zahodno sosedo.

"V tekmo se podajam zato, da zmagam. In znova zaradi občutka odgovornosti," je 76-letni Berlusconi zatrdil novinarjem na vadbenem igrišču nogometnega kluba AC Milan. Napoved o kandidaturi je prišla le dva dneva po tem, ko je njegova stranka PDL umaknila podporo tehnični vladi Maria Montija.

Nekdanji italijanski premier je dejal, da bo PDL potrdil zakonodajo, ki jo je predlagala Montijeva vlada, vključno s proračunskim predlogom za prihodnje leto. Dodal je, da se mu zdi 10. marec prihodnje leto primeren datum za redne parlamentarne volitve, s čimer je potrdil, da predčasen padec tehnične vlade ni neizbežen.

Nekdanji evropski komisar Monti je na željo italijanskega predsednika Giorgia Napolitana sprejel vodenje tehnične vlade po Berlusconijevem odstopu. Takrat je Montija podprl tudi PDL. Novi premier je sprejel stroge varčevalne ukrepe, a so se višji davki prevedli v zmanjšano povpraševanje in poglobljeno recesijo.

A kljub temu mu je uspelo pomiriti mednarodne vlagatelje na finančnih trgih in znižati razliko v zahtevanih donosih na nemške in italijanske obveznice za polovico. Monti je že napovedal, da ne namerava kandidirati na prihajajočih volitvah.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
zemljemerec
# 09.12.2012 ob 06:59
Tudi Slovenci imamo presidenta ki trdi, da se je rodil kot predsednik zato ga resnica ne dotakne, da ga je volilo samo 30% državljanov iz DU.
zemljemerec
# 09.12.2012 ob 06:56
Tudi v Sloveniji podrepniki zagovarjajo možnosti politične funkcije od O.Š. do groba. Nikoli jim ni dosti,oni bi še kar grabili in se šli bogove. Ker ljudje na ulici ne zahtevajo omejitve kandidature, bo Berlusconi kandidiral še iz groba.
HRIstra
# 08.12.2012 ob 20:44
DejanD
# 08.12.2012 ob 19:48
Da so taki ljudje predsedniki držav ter na najvišjih položajih kot Berlusconi, to je zelo žalostno.
zapatist
# 08.12.2012 ob 19:30
Še ni gotof?
Kazalo