Bo Berlusconijeva vlada zaradi izstopov padla? Foto: EPA
Bo Berlusconijeva vlada zaradi izstopov padla? Foto: EPA
Silivo Berlusconi in Gianfranco Fini
Poleti se je zgodil politični razkol med Finijem in Berlusconijem. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi je italijanski premier z najdaljšim stažem. Foto: EPA
Berlusconi ostaja brez članov svoje vlade

Odstopni izjavi sta podala minister za evropske zadeve Andrea Ronchi in namestnik ministra za gospodarski razvoj Adolfo Urso, sledila sta jima še dva državna sekretarja. Fini se je za umik ministrov odločil po četrtkovem pogovoru z vodjo Severne lige Umbertom Bossijem, ki je skušal neuspešno posredovati med Finijem in Berlusconijem.

"Vsi se strinjamo, da se moramo premakniti v novo fazo italijanske desne sredine," je povedal Urso, ki bo tudi ena ključnih osebnosti nove stranke Prihodnost in svoboda za Italijo (FLI), ki jo je ustanovil Fini. "Radi bi predstavljali novo vodstvo v italijanski desni sredini in novo poglavje v italijanski politiki," je še dodal Urso.

Finijev tiskovni predstavnik Italo Bocchino je dejal, da bi se morala oblikovati vlada narodne enotnosti brez Berlusconija, ki pa bi lahko vključevala levosredinsko opozicijo. "Ne smemo imeti predsodkov do opozicije, ki bi morala vstopiti v vlado narodne enotnosti," je dejal Bocchino.

Težave Berlusconijeve vlade do predčasnih volitev?
Izstop ministrov sicer ne pomeni takojšnjega padca vlade premierja Silvia Berlusconija, predstavlja pa hud udarec premierjevemu vladanju in nakazuje politično krizo, ki je napoved za morebitne predčasne volitve v naslednjih mesecih. Politični boj se bo preselil v parlament, kjer ima Berlusconi večino v senatu, v spodnjem domu pa ima manjšino.

Že v torek naj bi parlament odločal o tem, kdaj bo glasovanje o zaupnici vladi. Konec tedna so se sicer glavne politične stranke strinjale, da bi o nezaupnici vladi lahko glasovali po potrditvi proračuna za leto 2011 v parlamentu.

Prihodnost italijanske vlade je vprašljiva že od poletja, ko je Berlusconi prisilil Finija in nekatere njegove privržence k izstopu iz vladajoče stranke svobode, ki sta jo skupaj s Finijem ustanovila leta 2008. Povod za spor med nekdanjima zaveznikoma so bili Finijev očitek, da Berlusconi vlado vodi kot eno svojih podjetij, ter pozivi k njegovemu odstopu.

Glasovanje o nezaupnici s proračunom?
Parlament naj bi že v torek odločal o tem, kdaj bo glasovanje o zaupnici vladi. Glavne politične stranke so se konec tedna strinjale, da bi o nezaupnici vladi lahko glasovali po potrditvi proračuna za leto 2011 v parlamentu.

Težave s koalicijskim partnerjem niso edine, ki povzročajo težave italijanskemu premierju, saj je Berlusconi oslabljen tudi zaradi najnovejše spolne afere.

Dopisnica RTV Slovenija iz Rima Mojca Širok meni, da predčasnih volitev ni mogoče izključiti, v vsakem primeru pa bi bile šele spomladi, govori se o marcu ali aprilu. Zahteva jih predvsem premier, ki je kot mojster predvolilnih kampanj prepričan, da lahko Italijane znova prepriča o svojem prav; pričakuje, da bi le na volitvah lahko dobil zadoščenje in porazil dozdajšnjega zaveznika, zdaj pa tekmeca Finija. Pri zahtevi po predčasnih volitvah ga podpira le Severna liga, ki ji podpora na severu države še vedno raste. Druge politične sile menijo, da bi bile volitve zdaj, ko je Italija v nezavidljivem gospodarskem položaju, katastrofa, zato bi bilo treba poskrbeti za nov gospodarski zagon, oblikovati nov volilni zakon in počakati do rednih volitev leta 2013, vlado pa naj bi poskusila oblikovati širša koalicija od zdajšnje, ki bi vključevala tudi sredinske katoliške stranke. Glede političnega preživetja Berlusconija Širokova pojasnjuje, da so ga politično že velikokrat odpisali, a se je vedno vrnil še močnejši kot prej. "Zato ne bi govorila o Italiji, ki jo zapušča, pač pa o Italiji, ki jo vodi. To je globoko razklana država, ne le politično, tudi gospodarsko in razvojno; razlike med severom in jugom, revnimi in bogatimi so vse večje, in čeprav je finančnemu ministru uspelo zajeziti javnofinančno porabo, rast stoji in zaradi politične nestabilnosti tudi preboja ni videti," je dejala dopisnica RTV-ja. In kdo bi lahko nasledil Berlusconija? Širokova meni, da Berlusconi naslednika nima, zdaj ko se je sprl s Finijem, pa še posebej ne. Znova so se pojavile govorice, da bi lahko stranko za njim prevzela njegova hči Marina, zdaj predsednica uprave založniškega velikana Mondadori.

Berlusconi ostaja brez članov svoje vlade