Snowden trenutno živi v Rusiji, kjer so mu ruske oblasti za eno leto podelile azil. Foto: MMC RTV SLO
Snowden trenutno živi v Rusiji, kjer so mu ruske oblasti za eno leto podelile azil. Foto: MMC RTV SLO
NSA
NSA je v želji, da bi se približal državljanom, v svoje prostore spustil televizijske ekipe. Foto: EPA

Predstavnik NSA-ja Richard Ledgett, ki je zadolžen za oceno škode, ki so jo povzročili Snowdnovi dokumenti, je sporočil, da je organizacija odprta za dogovor o amnestiji najbolj znanega svetovnega žvižgača. "Moje osebno mnenje je, da je vredno imeti razpravo o tej možnosti," je Ledgett povedal v intervjuju za ameriško televizijsko mrežo CBS. NSA je namreč televizijo CBS povabil v svoje prostore, da bi se tako bolj približal ljudem in jim pokazal, kaj dejansko počne.

"Seveda bi potrebovali zagotovilo, da bo preostanek podatkov, ki jih še ima Edward Snowden, ustrezno zavarovan in da jih ne bo več objavljal v javnosti. A zagotovilo bi moralo biti zelo konkretno, samo obljuba z njegove strani ne bi bila dovolj," je še dodal Ledgett.

NSA skrbijo dokumenti, ki jih Snowden še ni objavil
NSA-jev predstavnik Ledgett je v intervjuju za agencijo Reuters že pred časom dejal, da ga izjemno skrbijo strogo zaupni dokumenti, ki jih nekdanji uslužbenec NSA-ja Edward Snowden še ni objavil. Kot so poročali tuji mediji, naj bi imel pri sebi kar 1,7 milijona zaupnih dokumentov, odgovorni urednik časopisa Guardian, ki je objavljal Snowdnove dokumente, pa je britanskim poslancem pred kratkim povedal, da je Snowden do zdaj objavil le dober odstotek vsega, kar poseduje.

A je njegovo idejo, kot poroča BBC, že zavrnil direktor NSA-ja, general Keith Alexander. "To je tako, kot če bi ugrabitelj, ki je 50 ljudi vzel za talce, ustrelil deset ljudi, nato pa dejal, da bo preostalih 40 izpustil, če mu zagotovijo popolno amnestijo. Kaj bi naredili?" je dejal Alexander, ki se bo prihodnje leto upokojil.

ZDA zahtevajo, da se Snowden spoprime z obtožbami
Tudi stališče ameriške administracije se ni spremenilo, zato je zunanje ministrstvo sporočilo, da se mora Edward Snowden, ki trenutno prebiva v Rusiji, vrniti v ZDA in se spopasti z obtožbami, ki ga bremenijo kraje vladne lastnine, neavtoriziranega posredovanja nacionalnih podatkov in izdaje zaupnih dokumentov. Za vsako izmed obtožb bi lahko dobil po deset let zaporne kazni.