Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Vodja Centra BiH za boj proti minam Antun Sinković je za časnik Nezavisne novine dejal, da so med vojno mine najpogosteje nastavljali ob bregove rek, zato je tudi logično, da jih je erozija zemlje zdaj odnesla s seboj.

"Najnevarnejša območja so v okolici rek, ki so najbolj poplavljale. To je od Derventa proti Brodu, ob reki Ukrina, kjer je bilo med vojno postavljenih največ minskih polj," je dejal Sinković. Ob tem je pojasnil, da je od začetka vojne vsaka večja reka spremenila svoje rečno korito, ki se danes razprostira na 23.000 kvadratnih metrih, in ki bi jih bilo treba deminirati. Zdaj pa so poplave odnesle približno 2.300 kvadratnih metrov tega območja, za katerega nihče ne ve, kje je.

"Problem je v tem, da so reke odnesle zemljo in vse, kar je bilo v njej. Mine so ostale zakopane v zemlji, nekje na globini pol metra," je še dejal Sinković. Nesreč, ko tamkajšnji prebivalci stopijo na mino ob bregu reke, je veliko. "Prebivalcem težko svetujem, kaj naj naredijo. Najboljše je, da se izogibajo območij, kjer so postavljena opozorila, kot tudi rečnih korit, ki so bila na novo naplavljena."