Bin Ladna so ameriški specialci ubili 2. maja 2011 v Abottabadu. Foto: EPA
Bin Ladna so ameriški specialci ubili 2. maja 2011 v Abottabadu. Foto: EPA
Amal je najmlajša od bin Ladnovih vdov, z njo pa se je poročil leta 1999, ko ji je bilo komaj 16 let. Foto: EPA
Ameriški predsednik Obama je takole s svojim najožjim krogom opazoval tajno akcijo v Pakistanu. Foto: EPA/Bela hiša

"Ne želim, da posvetite svoje življenje džihadu, kot sem ga jaz. Želim, da se izobrazite in živite v miru, jim je govoril," trdi bin Ladnov svak Zakaria Al Sadah. Čeprav so starejši sinovi krenili po očetovih stopinjah, naj bi bin Laden v zadnjih letih življenja nekatere svoje odločitve obžaloval in si za svoje druge otroke želel drugačno življenje, še trdi Al Sadah.

Ko so ameriški specialci 2. maja lani vdrli v bin Ladnovo pakistansko skrivališče v Abottabadu, je bilo v hiši, v kateri je živel, devet otrok. Med njimi tudi njegovi trije najmlajši, ki so se mu rodili v petem zakonu z 29-letno Amal, in štirje vnuki.
Vsi še vedno spadajo pod pristojnost ISI-ja, pakistanske obveščevalne službe, kot tudi tri bin Ladnove vdove. Njihova usoda je negotova, trdi v pogovoru za britanski Sunday Times A Sadah, 24-letni študent novinarstva, brat najmlajše bin Ladnove soproge Amal, ki je bila med vpadom ameriške posebne enote ustreljena v koleno.

Časnik je tudi objavil fotografijo šest najmlajših otrok nekdanjega voditelja Al Kaide.

Kot kriki iz teme
Al Sadah trdi, da čeprav je minilo že devet mesecev, bin Ladnove soproge ostajajo zaprte v trisobnem stanovanju brez oken, kjer nad njimi bdijo agenti ISI-ja. Po Al Sadahovih besedah ženske izhodov nimajo, razen v zelo redkih primerih srečanj z družino. Obavljeno fotografijo otrok je posnel prav Al Sadah med enim od srečanj s sestro in nečaki. Ženske naj bi protestno celo odklanjale hrano.
"Otroci so travmatizirani, gretje je slabo, komajda imajo dostop do televizije. Najhuje od vsega pa je, da v zadnjih devetih mesecih skoraj niso videli sonca. Oblasti so gluhe za njihove prošnje, oni pa se počutijo, kot da kričijo iz teme," je povedal je Al Sadah. In še: "Tem otrokom so pred očmi ubili očeta in potrebujejo skrbeče okolje, ne pa zapor - kar koli si že mislite o njihovem očetu in njegovih grehih."

Prazne obljube
Pakistanske oblasti so že zdavnaj obljubile, da bodo osvobodile Osamove vdove in otroke. Oktobra so objavili, da so tri ženske prestale izčrpna zaslišanja, oblasti pa so Al Sadaha poklicale, da nja 1. novembra pride in odpelje sestro domov. Jemenske oblasti so ji izdale potni list, Amala pa bi se morala vrniti k materi. Drugi dve soprogi sta si želeli vrniti v rodno Savdsko Arabijo. A z osvoboditvijo ni bilo nič.

Mladenič pravi, da je družina vedela, s kom se poroča Amal. Bin Laden jo je omožil leta 1999, njeni družini pa dal v zameno 5.000 dolarjev. "On je bil obravnavan kot borec za svobodo, ne pa terorist, zato je moj oče privolil v poroko," trdi.
A vse se je spremenilo po napadih na ZDA 11. septembra. Amal je sprva menila, da je dobro, da je pod nadzorom pakistanskih oblasti, a zdaj jo Islamabad noče in noče izpustiti, njen brat pa se boji, da bi jo lahko obtožili zločinov proti državi.