Sojenje Hamdanu je potekalo v priporu v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi. Foto: EPA
Sojenje Hamdanu je potekalo v priporu v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi. Foto: EPA
V Guantanamu na sojenje čaka še okoli 270 osumljencev. Foto: EPA
Prva obsodba v Guantanamu

To je prva sodba v ZDA za vojaške zločine po drugi svetovni vojni, Hamdan pa je bil obsojen "dobave materialne pomoči za terorizem". Kljub temu, da so ga sodniki oprostili obtožb glede pomoči teroristični mreži Al Kaida in zarote, Hamdanu grozi dosmrtna zaporna kazen. Šest ameriških vojaških uradnikov, ki sestavlja poroto, o kazni še razpravlja.

Prijeli so ga pred sedmimi leti
Tožilstvo je ves čas procesa trdilo, da je Hamdan v načrtovanju terorističnih napadov 11. septembra leta 2001 odigral "odločilno vlogo", medtem ko je njegov odvetnik vztrajal, da je bil le nepomemben delavec, poleg tega pa je zanikal članstvo v Al Kaidi in sodelovanje v kakršnih koli napadih.

Tudi Kalid Šejk Mohamed, glavni načrtovalec terorističnih napadov na ZDA, je julija v Guantanamu Hamdana opisal kot primitivnega beduina, ki ni delil ideologije svojega nadrejenega, ampak je od njega hotel le denar, saj je v življenju iskal le užitek. "Ni bil sposoben načrtovati ali izvrševati. Toda bil je sposoben zamenjati pnevmatike na tovornjaku, zamenjati oljne filtre, oprati in očistiti avtomobile in naložiti tovor na tovornjake."

Hamdana so sicer ujeli novembra leta 2001 v Afganistanu in ga nato maja leta 2002 prepeljali v Guantanamo, kjer se je že od začetka sojenja zagovarjal kot nedolžen. Priznal je, da je med letoma 1997 in 2001 za mesečno plačo 200 ameriških dolarjev delal za bin Ladna, a le za preživetje, ne zato, da bi se bojeval proti ameriški politiki.

Bela hiša zadovoljna
Bela hiša se je na obsodbo že odzvala. Njen predstavnik Tony Fratto je dejal: "Hamdanu je bilo zagotovljeno pošteno sojenje. Želimo si, da bi se tudi ostali procesi čim prej končali." Hamdanov odvetnik pa trdi, da je bila obsodba neizogibna, saj je sistem sodišča prirejen tako, da oprostilne sodbe skoraj niso možne. Sodniki so namreč sprejeli dokaze, ki jih ne bi sprejelo nobeno drugo civilno ali vojaško sodišče.

270 osumljencev čaka na sojenje
Zaključek prvega sojenja predstavlja tudi dokaz za ameriškega predsednika Georgea Busha, da sporno sodišče v Guanatanamu opravlja svojo nalogo. V ameriškem zaporu na Kubi je priprtih okoli 270 osumljencev. ZDA ima osumljence za sovražne borce, ki nimajo pravice do enake pravne zaščite, kot jo imajo vojaki in civilisti.

A. P.

Prva obsodba v Guantanamu