Vojaško sodišče naj bi kmalu sprejelo razsodbo v primeru 37-letnega Hamdana. Foto: EPA
Vojaško sodišče naj bi kmalu sprejelo razsodbo v primeru 37-letnega Hamdana. Foto: EPA
Kalid Šejk Muhamed
Mohameda so marca leta 2003 prijeli v Pakistanu, nato pa so ga ZDA na neznani skrivni lokaciji zadrževale do septembra leta 2006, ko so ga prepeljali v Guantanamo. Foto: EPA

Kalid Šejk Mohamed je v pisni izjavi zatrdil, da voznik Osame bin Ladna, ki mu v oporišču na Kubi kot prvemu po drugi svetovni vojni sodijo na ameriškem vojaškem sodišču, ni imel nobene vloge pri načrtovanju napadov 11. septembra leta 2001.

Vsak, ki misli, da so bili vsi sodelavci bin Ladna vpleteni v njegove zarote, je bedak in ne razume Al Kaide, je dejal Mohamed v obrambo jemenskega državljana Salima Hamdana, ki je priznal, da je v Afganistanu za 200 dolarjev na mesec opravljal delo voznika vodje teroristične mreže, vendar zanika, da bi se mreži priključil ali celo sodeloval v napadih.

V primeru obsodbe Hamdanu grozi dosmrtni zapor, a tudi če ga sodišče oprosti obtožb o sodelovanju z Al Kaido in podpore terorizmu, ga imajo lahko še vedno zaprtega kot nezakonitega sovražnega borca.

Mohamed ni našel lepih besed za Hamdana
Hamdan je bil voznik, in ne vojak, je na prošnjo njegovih odvetnikov napisal Mohamed in voznika bin Ladna opisal kot primitivnega beduina, ki ni delil ideologije svojega nadrejenega, ampak je od njega hotel le denar, saj je v življenju iskal le užitek. "Ni bil sposoben načrtovati ali izvrševati. Toda bil je sposoben zamenjati pnevmatike na tovornjaku, zamenjati oljne filtre, oprati in očistiti avtomobile in naložiti tovor na tovornjake," je še povedal o Hamdanu.

Poleg tega, da je bil voznik najbolj iskanega človeka na svetu, ameriške oblasti Hamdana obtožujejo še, da je bil osebni stražar in je imel v svojem avtomobilu dve raketi, ko sa ga zajeli novembra 2001. Tožilstvo meni, da je bil del širše zarote Al Kaide, odkar je leta 1996 prišel v Afganistan in tako nosi del krivde za napade na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998, za napad na ameriško vojaško ladjo ob obali Jemna leta 2000 in seveda za napade 11. septembra.

"Ni vsak terorist"
A Mohamed trdi, da so omenjeni napadi uspeli samo zato, ker so bili načrtovani in izvedeni v strogi tajnosti in za njih niso vedeli niti mnogi tesni sodelavci. Američanom je še pojasnil, da ni bil vsak terorist, ki je obiskal ali pa je bil povezan z bin Ladnom, kot to po njegovih besedah poročajo "zlobni" ameriški mediji.

G. V.