V rudniku Koidu je mogoče videti otroke vseh starosti med težaškim delom, za katerega prejmejo mizerno plačilo, ki pa je velikokrat vir preživetja za celotne družine. Foto: EPA
V rudniku Koidu je mogoče videti otroke vseh starosti med težaškim delom, za katerega prejmejo mizerno plačilo, ki pa je velikokrat vir preživetja za celotne družine. Foto: EPA
Koidu
Celodnevno delo za nekaj dolarjev. Foto: EPA
Koidu
Državljanska vojna v Sierri Leone je trajala od leta 1991 do leta 2002 in je zahtevala okoli 50.000 mrtvih. Različne uporniške skupine so se financirale prav z diamanti, ki so jih plenile po državi. Foto: EPA
Diamanti
Leta 2011 je bila Sierra Leone na 11. mestu med proizvajalkami diamantov. Foto: EPA

"Moram podpirati svojo družino, zato sem zapustil šolo. Ker v svojem mestu nisem našel dela, sem prišel sem," je povedal danes 21-letni Mumini Diallo, eden od tisočih mladih iskalcev dragocenih kamnov v rudniku zunaj mesta Koidu v severovzhodni pokrajini Kono ob meji z Gvinejo.

"Zelo sem utrujen. V tej jami kopljem že nekaj mesecev, a do zdaj nisem našel ničesar. A še zmeraj v rudarstvu vsak dan pomeni novo priložnost," je povedal Diallo in priznal, da so ga v ta del države prignale zgodbe o ljudeh, ki so si z diamanti nakopali bogastvo.

Po poročanju spletnega medijskega portala ZN-a Irinnews je v Sierri Leone kar 70 odstotkov mladih brez dela.

20-letni Alhadži Gborie, ki je zapustil rodni kraj Lungi v bližini prestolnice Freetown in se odpravil na nahajališča diamantov, za pomanjkanje delovnih mest za mlade krivi vlado.

"Veliko je besedičenja predsednika. Naj pride sem in dela en dan, da bo videl, kako je," je dejal mladi iskalec zlata, medtem ko je stal v blatni vodi, ki jo izpirajo dan za dnem, da bi se na koncu med spranim blatom pokazal svetleč drobec in prinesel luč na poti iz revščine v dostojno življenje.

V čakanju na boljši jutri
Sredi novembra so v Sierri Leone za predsednika znova izvolili Ernesta Baio Koromo, ki je volivce prepričal z obsežnimi vlaganji v infrastrukturo in gospodarsko rastjo med njegovim prvim petletnim mandatom.

Letos bo gospodarska rast na krilih izvoza zlata, diamantov in železove rude glede na ocene Mednarodnega denarnega sklada (IMF) dosegla kar 21,3 odstotka. Številka je res impresivna in med najvišjimi na svetu, a večina prebivalcev še čaka, da se bo spremenila v stvarnost in privedla do blaginje.

"Številne družine preživljajo otroci," je za Irinnews pojasnil Esare Konteh iz krajevne nevladne organizacije v Konu. "Ko se je leta 2002 končala državljanska vojna, so številne družine izgubile enega ali oba izmed staršev. Nekateri od njih so bili pohabljeni, zato niso mogli delati ali se zaposliti," dodaja.

"Če iščeš diamante, ne hodiš v šolo"
Otroci za rudarsko delo dobijo od 10.000 do 20.000 leonov na dan (od 3 do 6 dolarjev), ob morebitni najdbi diamanta pa so nagrajeni še z dodatnimi 40.000 leoni. Na nahajališču Kenema vzhodno od Freetowna in Koiduju naj bi delalo 3.000 otrok, ki iščejo diamante, a ker uradne statistike ni, je Konteh prepričan, da je število še večje.

"Če delaš v jami, ne hodiš v šolo. Ta mladina je bila potisnjena na rob družbe že od zelo mladih let. Nekateri fantje so bili prisiljeni vzeti orožje v roke med državljansko vojno. Ko so se vrnili domov, so našli pogorele hiše. Nekateri so izgubili vse člane družine ... Vse to otežuje iskanje dela in skoraj nihče izmed njih se ni vrnil v šolo," je povedal Denis Lansana iz krajevne nevladne organizacije Mreža za pravico in razvoj.

Lansana dodaja, da so bili programi za usposabljanje mladih, ki jih financirata Svetovna banka in Rdeči križ, le delno uspešni.

"Brez veščin in drugih možnosti za zaposlitev je rudnik lahko pot, da obogatiš," je dejal Lansana. Po njegovih besedah je iskanje diamantov pač privlačnejše in donosnejše od dela v gozdu ali na polju. "Otroci, ki so vpisani v šolo, prodajo učbenike, preden se vrnejo v rudnik."

Predstavnik ministrstva za rudarstvo Sahr Tamba je dejal, da je njihov cilj, da noben otrok ne bi delal v rudniku, a je to težko nadzirati in tudi nimajo načinov, da bi sledili vladni prepovedi dela otrok v rudnikih.