V sirskih mestih vsakodnevno odmevajo streli. Foto: EPA
V sirskih mestih vsakodnevno odmevajo streli. Foto: EPA

S tem se še stopnjujeta mednarodni pritisk in izolacija sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Savdski kralj Abdulah je ob objavi presenetljive odločitve pozval režim v Damasku, naj "ustavi ubijalski stroj in prelivanje krvi, preden bo prepozno".

Kot so ob odločitvi za odpoklic veleposlanika sporočili v Kuvajtu, nihče ne more sprejeti prelivanja krvi v Siriji. "Vojaško opcijo je treba ustaviti," je izjavil kuvajtski zunanji minister šejk Mohamed Al Sabah. Napovedal je še, da bodo v kratkem o razvoju dogodkov v Siriji razpravljali zunanji ministri Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC). GCC je sicer že v soboto pozval k takojšnji prekinitvi nasilja in prelivanja krvi v Siriji.

Nove sankcije EU-ja?
Iz Sirije sicer tudi danes poročajo o nasilju. Potem ko naj bi bilo v nedeljo v vojaški ofenzivi na mesto Deir Ezor ubitih 42 ljudi, naj bi danes tam pod streli pripadnikov varnostnih sil padli mati in njena dva otroka. Po navedbah aktivistov v mestu tudi danes odmevajo topniške eksplozije in streli iz avtomatskega orožja.

Evropska unija medtem razmišlja o novih sankcijah proti posameznikom in podjetjem, povezanim z zatiranjem protivladnih protestov v Siriji. Viri v Bruslju so povedali, da EU razmišlja, da bi razširil seznam 38 posameznikov in podjetij, proti katerim so že bile uvedene sankcije.
Ukrepi EU-ja vključujejo prepoved potovanja visokih predstavnikov sirskega režima, zamrznitev sredstev ter embargo na izvoz orožja in opreme, ki bi jo lahko uporabili proti protestnikom.