Bližnji vzhod
Kralj Salman
Savdski kralj Salman je znova kritiziral Iran, ni pa omenjal napada zahodnih sil na cilje v Siriji. Foto: Reuters
Dhahran
Skupinska fotografija voditeljev na vrhu Arabske lige v Dhahranu. Foto: Reuters

Dodaj v

Na vrhu Arabske lige obsodbe Irana, a brez odziva na napade v Siriji

Kritike ameriškega priznanja Jeruzalema za prestolnico
15. april 2018 ob 20:24
Dhahran - MMC RTV SLO, Reuters

Savdski kralj Salman je v uvodnem nagovoru na vrhu Arabske lige Iran obsodil vmešavanja v dogajanje v Siriji, nedavnega ameriško-britansko-francoskega napada pa ni omenjal. Voditelji so se zavezali podpori Palestincem.

"Ponavljamo odločno obsodbo terorističnih dejanj, ki jih Iran izvaja v arabski regiji in zavračamo njegovo očitno vmešavanje v notranje zadeve arabskih držav," je dejal Salman v uvodnem nagovoru, vendar ni navedel podrobnosti. Iran sicer v sirskem konfliktu podpira režim predsednika Bašarja al Asada, medtem ko je Savdska Arabija z zaveznicami na strani sunitskih upornikov.

Iran in Savdska Arabija se po poročanju Reutersa že desetletja borita za prevlado v regiji, na nasprotnih bregovih pa sta tudi v vojnah v Siriji in Jemnu.

Niti v uvodnem govoru Salmana niti v skupni izjavi po koncu zasedanja v mestu Dhahran na vzhodu Savdske Arabije ni bilo omembe napada zahodnih sil na cilje v Siriji, ki so bili po navedbah ZDA, Velike Britanije in Francije povračilo na kemični napad sirskih sil Bašarja Al Asada.

Savdska Arabija in njene zaveznice so sicer v soboto izrazile podporo napadom, Irak in Libanon sta jih obsodila, druge države - Jordanija in Kuvajt pa nista izbirali strani, temveč sta pozvali k politični rešitvi.

Kritike ameriškega priznanja Jeruzalema
Čeprav so Savdska Arabija in ZDA zaveznice, je kralj Salman kritiziral selitev ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem in opozoril, da je Vzhodni Jeruzalem del palestinskih ozemelj. Tokratni vrh Arabske lige pod vodstvom Savdske Arabije, ki je vodenje prevzela od Jordanije, zaradi lanskega Trumpovega priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela poteka pod imenom "Jeruzalemski vrh".

Podpora Palestincem
17 voditeljev Arabske lige se je v zaključni izjavi zavezalo podpori Palestincem in zagotavljanju regionalne varnostni ter pozvalo k spoštovanju arabske suverenosti in razorožitvi milic, vendar podrobnosti niso zapisali. Kralj Salman je sporočil, da bo Savdska Arabija 200 milijonov dolarjev namenila za podporo Palestincev, 50 milijonov dolarjev pa bodo namenili agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Spor s Katarjem še traja
Katar, s katerim so se Savdijci sprli, ker naj bi podpiral islamske skrajneže in bil preblizu Iranu, je poslal delegacijo na nižji ravni. Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt so lani uvedli blokade Katarja, sporu pa še ni videti konca. Pred začetkom vrha so štiri države ponovile, da je izpolnitev njihovih zahtev, med katerimi je zaprtje televizije Al Džazira, osnova za konec krize s Katarjem.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 15.04.2018 ob 20:37
Na vrhu Arabske lige obsodbe Irana, a brez odziva na nedavne napade v Siriji

O ubijanju Jemencev tudi ni bilo besede.
whiteswan
# 15.04.2018 ob 21:24
Arabska liga?
Kredibilnost te organizacije je ze 15 let enaka nuli. Nazadnje jim je to povedal pokojni Gaddafi. In to z besedami: "Nevem zakaj se sploh se dobivamo in sestankujemo, mrzimo se in nimamo nic skupnega, z izjemo tega da sedimo v isti sobani".
Zanimivo pa je ko Savdske debele riti iz te organizacije izkljucijo sirijo, ki je temelnja ustanoviteljica se v casu ko 3/4 zaljivskih monahij ni imelo drzave.
Smesno in zalostno.
Robiland
# 15.04.2018 ob 21:26
Sunitska liga, bolje receno.
Siiti niso glavorezci in so v vecini sekularni.
Ramus
# 15.04.2018 ob 21:11
"Na vrhu Arabske lige obsodbe Irana, a brez odziva na nedavne napade v Siriji"

Slepci, ki ne vidijo, da so lutke v rokah ameriške politike,....
FolkloraS
# 15.04.2018 ob 21:14
JIh bodo prav kmalu Hutiji spravili v srednji vek. Država agresorka, država ki misli da je tam naokoli šerif kot kavboji povsod.
grenadir
# 15.04.2018 ob 22:22
"Iran ni članica Arabske lige.".. Iranci so Perzijci, ne Arabci..
Bojan18
# 15.04.2018 ob 21:30
Komaj čakam, da zmanjka nafte na Bližnjem vzhodu. Pa tud če bo zarad tega za desetkrat poskočila cena in posledično vse ostalo.
J@st
# 15.04.2018 ob 21:18
Slepci, ki ne vidijo, da so lutke v rokah ameriške politike
-----------------------
Po moje vse je bilo zmenjeno ze pri obisku u Makrona in je povezano s zadnjimi dogodki v VB in Siriji.
Iran je tarca vseh provokacij ameriske koalicije in v ozadju strlijo usesa Izraelja.
whiteswan
# 15.04.2018 ob 21:35
Kralj Salman je sporočil, da bo Savdska Arabija 200 milijonov dolarjev namenila za podporo Palestincev, 50 milijonov dolarjev pa bodo namenili agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).
Pozabil na to Saudisko licemerje:
Med drugim pa 400mlrd Trumpu za orozje in tolcenje po siromasnem jemnu.
2 mlrd prejsnji teden navezi May-Macron da so pomagali raketirat Sirijo.
vl4do
# 15.04.2018 ob 21:43
Podporniki teroristov jokcajo z vseh strani. Neprecenljivo
el CARTEL
# 15.04.2018 ob 22:19
"Ponavljamo odločno obsodbo terorističnih dejanj, ki jih Iran izvaja v arabski regiji in zavračamo njegovo očitno vmešavanje v notranje zadeve arabskih držav," je dejal Salman v uvodnem nagovoru, vendar ni navedel podrobnosti. Iran sicer v sirskem konfliktu podpira režim predsednika Bašarja al Asada, medtem ko je Savdska Arabija z zaveznicami na strani sunitskih upornikov.

klasična zamenjava tez.
SA je na strani teroristov in izvaja teroristična dejanja

SA v bistvu izvaja politiko ZDA, tako da je ta arabska liga le podaljšek imperialistične politike
socrates
# 15.04.2018 ob 23:31
@Cairns: ti z vsakim postom delaš iz sebe večjega butla - po tvojem so pravoslavci in katoliki isto pakovanje? Pojdi jim to v Beograd (ali pa na Fužine) povedat, če si upaš, da ti bodo razložil enkrat za vselej .... ;)
dharma
# 15.04.2018 ob 21:18
Vse skupaj je tragikomedija. Si pa želim, kdaj v prihodnosti prebrati kakšno dobro analizo tega kaotičnega stanja.
mb128
# 15.04.2018 ob 20:43
Ja no lahko bi zapisal, da je Arabska liga svet v malem! Mislim, le kako bi lahko bilo drugače?! Imamo SA, ki je v arabskem svetu nekakšna Zda imamo Iran, ki je Rusija imamo.... Ja kdo pa je Kitajska?! A Turčija mogoče?! No slednjih ni bilo tam. Lahko bi zapisal ne še!
Kakorkoli že ponovno so podprli palestince, ki imajo iz dneva v dan manj zemlje! Mislim kakšna sramota, ke grande miseria! Tako kot preostankek sveta. Eh ja......
mihajloo
# 15.04.2018 ob 22:28
Zlato, dragi avti, palače,.. ni da ni. Vse to samo zato ker so imeli to srečo, da so se rodili na koordinatah kjer so se tekom miljon let, preminuli organizmi spremenili v današnjo nafto.

To so ti hard savdski poslovneži, ki se danes za roke držijo z ZDA in raketirajo Sirijo.
k500
# 15.04.2018 ob 22:59
včasih je kralj salman plesal v čast irancem, v današnjem času, bi jih pa najraje zradiral. verjetno ga kar strese, ko se spomni na pretekle čase.

Saudi Arabia's King Salman dances for Iran's Shah
RayManzarek
# 16.04.2018 ob 08:11
Hadafiju so se smejali vsi, vključno z Assadom. Assad je hitro ugotovil, da je Gadafi imel prav, da je za “fasado smešnega”, dejansko nekdo, ki je imel več 10-letne izkušnje s politiko (kot nor. Tito). Arabci, Perzijci, ... ostali muslimanski svet (tudi Afrika), ugotavljajo, da so si nakopali hudiča, ko so dovolili USrA & Co. da se vojaško nastani in politično infiltrira v njihovo okolje. Nagnati jih več ne morejo, ker bi hitro kak predsednik doživel nepričakovano “srčno kap” in “spontane” demonstracine “moderate demonstrantov”. Vsi dobro vedo, da se jim bo (njihovim narodom) to krvavo maščevalo. Tisti, ki še niso čisto “osvojeni” in tisti, ki se osvobajajo, pa stremino k RUS in CN + Indija, Brazilija, ... Pristop slednjih je bistveno manj vojaško naravnan in bistveno bolj ekonomsko “pravičen” in predvsem “bolj transparenten” oz. manj zamegljen. Tehtnica se bo premaknila, ko bo CN pričela z enako politiko, kot RUS, ko bo finančno, gospodarsko, vojaško podprla muslimansko državo, v zameno dobila ekonomske pogodbe (npr. gradnja) in takrat bodo USrA & co. prenehali z vsesplošnim “sra*jem” v tem delu “naftno/plinskega” sveta. Takrat bodo še bolj “zašraufali” EU in SA & co. - tiste, kjer so sedaj vojaško (baze) močno prisotni. Spustiti kogarkoli v državo, da postane vojaško superioren in nadvlada lastno lokalno vojašo moč, je suicidno. ASrA to dokazuje vsaki dan (lep primer Grčija, Ciper, pa tudi DE , kjer se jih ne bodo rešili še 1000 let). Vseli pa dejstvo, da se “mali” ljudje v masah upirajo USrA prisotnosti (Afrika) in protestirajo proti ASrA prisotnosti. Razlika je tudi, da USrA & co. “osvajajo” s silo (sejanje vojaškega strahu), RUS, CN pa z vlaganjem (npr. banke). Lep primer so hrvati, kjer jih Sberbank drži za “kohones” (Agrokor). SLO bi se morala 1000% zgledovati po AT. Nevtralni, niso v NATO, lepo izvažajo, živijo dobro, politika naravnana na lastne ljudi, ... in predvsem uporabljajo možgane. SLO bi morala copy/paste 99% sistema od AT in v 5 letih bi pozitivni efekt bil velikanski! Lp
angryjoe
# 15.04.2018 ob 21:41
"Ja no lahko bi zapisal, da je Arabska liga svet v malem! Mislim, le kako bi lahko bilo drugače?! Imamo SA, ki je v arabskem svetu nekakšna Zda imamo Iran, ki je Rusija"

Iran ni članica Arabske lige.
whiteswan
# 15.04.2018 ob 21:25
https://www.youtube.com/watch?v=SGwHOWUP
Kuo
RayManzarek
# 16.04.2018 ob 10:19
@sas: “Asad je zločinec.”

“Naši” nikoli in nikdar niso zločinci, Asad, Gadafi, ... to pa so diktatorji, ki jih je potrebno “pospraviti” (takratni komentar H.C. pove vse).

Stari SLO pregovor pravi, da je potrebno pred lastnim pragom pomesti in potem soditi drugega! Kaj pa T. Blair, Obama, T. May, Trump, ... Clinton, ... Bush, ... pa družina Saud ... kar zganja zahod + naftni (po tvoje so ti kozje*ebci težki demokrati iz napredne demokratične družbe) je čisto licemerstvo, dvoličnost, lahko bi rekli, da so “nadljudje/nacije”, za katere ne veljajo pravila, zakoni, UN resolucije, neodvisna resnična mnenja, ... ampak Asad, Gadafi, Sadam, ... to pa so zlo tega sveta. Sem v 80ih imel priložnost obiskati Itak, Libijo, ... in življenje je bilo kot v YU, nič posebnega, nič ogrožajočega, mirno, normalno, ... ne duha in sluha o verskih fanatikih, o neki nevarnosti, ... sistem jim je do USrA “demokratizacije” laufal 1A! Predvsem pa nas (mene, tebe, EU, USrA, ...) ni nihče ogrožal. Sla po moči, nadzoru, denarju, ... velikih zahodnih “tolp” je nenasitna in ljudje so jim le številke. Zaenkrat tukaj v SLO živimo mirno, normalno, lepo, ... enako so Iraačani, Sirijci, Libijci, ... dokler se niso pojavili uvoženi “vstajniki” + notranji “plačanci” in padati so začele bombe, metki, mrtvi, ... FakeNjus pa na uberturah z lažnim poročanjem. Ne pozabiti, če se in lahko se, enako zgodi v SLO in na FejkNjus bodo govorili, da smo slovenci v tiraniji, da nas osvobajajo, da nam pomagajo, ... opevani Tomahavki pa bodo padalo na NEK, na mostove, bolnice, ... infrastrukturo, dokler ne bomo v kameni dobi. In kdo nam bo verjel, kdo bo tebi, meni, .. na YT, FB, ... verjel??? Samo ljudje z možgani (žal nas je premalo), vsi ostalo (američani, avstralci, kanadčani, ...), pa bodo ploskali, kako so nas osvobodili izpod jarma Rusije, ker je itak SLO bila republika, ki jo je RUS maltretirala, nas uničevala (v glavnem zgodba v tem kontekstu). In kaj storiti??? Nič, ko lev napade muco, ki se je komaj skotila, lahko mucica le upa, da jo bo varoval medved, al pa kitajska panda, ker drugače mucica ne bo preživela. Pa lp
šurda
# 16.04.2018 ob 07:51
Lep pozdrav prav vsem na MMC-ju !
Na tem sestanku Arabske lige pogrešam zveste vazale in
podpornike teh glavorezcev, to so ZDA, VB in najmanj še
Francije !

Poglejte si može na sliki, potem pa si poglejte sliko Sirskega
predsednika in njegove žene, razlika je 100%
HOR
# 16.04.2018 ob 00:04
"E pluribus unum"...
eMZe
# 15.04.2018 ob 22:14
Ehhh. Ena sama žalost.
boro007
# 16.04.2018 ob 11:15
Katar, s katerim so se Savdijci sprli, ker naj bi podpiral islamske skrajneže in bil preblizu Iranu

Obtožili Iran, ne pa Amerike ki je prišla čez pol oble delat probleme... In Katar podpira Islamske skrajneže? Če bi to držalo bi bili s savdijci "best frendi"... Počasi bo potrebna resna definicije besede terorist in islamski skrajnež, ker v svoji nevednosti sem že rahlo zmeden kdo to je.

Je islamski skrajnež tisti ki kamenja in seka glave brez sodišča, ali tudi tisti ki to dela po sodbi pred sodiščem? Je terorist le posameznik s kalašnikom in toyoto, ali je lahko terorist tudi dražava ki pobija otroke kot "collateral damage" zavoljo nafte že od 1980?
audiac
# 16.04.2018 ob 10:22
koperton,
(pocrniš,ali ne izgoriš :)) ) POSREDOVANO

Vseeno je malo z zaskrbljenostjo potrebno povedati, da nekateri ne
prepoznajo indicev pred novimi konflikti npr. z Rusijo.


Če medveda ne drezaš,da mir.Rad bi se šel biznis.Je pa res,da tisti,ki je najmočnejši,rad,prerad ropota.Tudi Rusi verjetno ne bi bili nič boljši.Amyji so recimo eklatanten primer tega.Ker zaenkrat na tem svetu na žalost ne gre drugače,naj se polarizacije razporedijo.Ene par močnih naj drug drugega gleda pod prste,pa bo.
audiac
# 16.04.2018 ob 09:08
whiteswan in Ray sta praktično povedala vse...

Razen s temle se ne bi popolnoma strinjal,ker imamo tudi mi kar nekaj dobrih stvari...
SLO bi morala copy/paste 99% sistema od AT
Problem marsikaterega Slovenceljna je,da bi pri povzemanju njihovega sistema najraje zamenjal še nacionalnost in se delal Avstrijca.V vsakem narodu je namreč zmeraj manjši ali večji del poulacije brezvretenčarski.Avstrijce jemljem in bom jemal zmeraj z rezervo.Zgodovina uči.
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 08:01
@cairns
Palestinski arabci so tam tujek.

Seveda. Tako kot smo slovanski Slovenci tujek na ozemljih rimskega Norika, Panonije in Ilirije. Kdor prvi pride, prvi melje, in to nismo bili ne mi ne Palestinci.
koperton
# 16.04.2018 ob 07:45
Iran je bil pod Rezo Pahlavijem zelo podoben sedanji Siriji in po smrti Homeinija počasi zgublja ortodoksne navade, kar pa gre v nos Saudijcem in podobnim. Iz tega razloga in še kakšnega je prav, da so si s Sirci blizu (Turki so v tej skupini slučajno).Marsikdo tega ne prizna, a imamo srečo Rusov, ki so zadnji trenutek rešili zadevo in s tem pokvarili našim " zaveznikom" vse gnile načrte. Zna bit še hudo, ker so Američani v agoniji in se jim v prihodnje zaradi prihajajoče prevlade Kitajcev slabo piše. Prav tako nam, ker smo v njihovi navezi. Iz tega in tudi moralnega razloga bi bilo prav, da bi bili vsaj nevtralni in ven iz te vojaške zveze.
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 07:34
@cairns
"So pa muslimani, tako da jih jaz postavljam v isto ligo."

Čudno, da niso Indonezijci v Arabski ligi, a ne?
HOR
# 16.04.2018 ob 11:22
@sas
# 16.04.2018 ob 08:51

...
Vojne in posledično zločini so kjučni sestavni del banksterskega kapitalizma. Zdaj pa naštej glavne nosilce in izvajalce tega sistema...
HOR
# 16.04.2018 ob 11:12
@Olorin
# 16.04.2018 ob 06:05

...
Kakor pač vzameš...
koperton
# 16.04.2018 ob 08:20
RayManzarek

To je to, druge razlage niso potrebne !
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 07:33
Šeriatski islamisti in Američani-največji prijatelji.
Olorin
# 16.04.2018 ob 06:05
@HOR
"E pluribus unum"...

Z Arabci je vecinoma "Ex uno plures"...
koperton
# 16.04.2018 ob 10:03
POSREDUJEM
Spoštovani-a!

Tega fanta sem že videl, vendar je še vedno aktualen. Vsaka izrečena
beseda in misel so na mestu! Morda je glede na rastoče sovraštvo in
priprave na vojno celo še bolj aktualen, kot si kdo misli.Zato ponovno
pošiljam naokoli! Bolje 100x videti opozorilo, kot ga 1x spregledati.

Ne le v Iraku, tudi v Siriji, in sedaj v Latviji pa morda v Ukrajini
in na Krimu ali Kosovu.

Tudi razpihovalci vojn, ki so že pozabili navidezne povode za vojne
leta 1939 na Nemško - Poljski meji, z napadom na radijsko postajo, pa
v Iraku in v OZN razglašeni kemični nevarnosti Iraka ( ZDA, - VB
Blaire), pa v Vietnamu bombardiranje z vsemi biološkimi, kemičnimi in
napalm ter drugimi sredstvi, pa v Libiji, pa še in še, znova dvigujejo
glavo.

Povsod. Tudi na Balkanu. Orožje se »pač mora prodajati« in
oborožitvena industrija »pač mora od nečesa živeti«.  Nakup letal na
Hrvaškem, in v Sloveniji nove oborožitve je milo rečeno vprašljiva.

Spore je očitno potrebno zaostrovati, ne pa reševati na miren način.

Vidim, da tudi obtoževanje, izgoni tujih diplomatov, klic trobent
padajo na plodna tla.

Redki intelektualci, ( dr. Mastnak, dr. Miheljak pa še kakšen) in
redki novinarji, Matej Šurc, Videmšek, Valenčič itd. ne dobijo dovolj
javnega medijskega prostora za poročanje o miru, o grozotah vojn in o
umazanosti političnih oblastnikov, ki v znak kvazi vojaške in
politične solidarnosti – hote, ali nehote - pripravljajo novo vojno.

Vseeno je malo z zaskrbljenostjo potrebno povedati, da nekateri ne
prepoznajo indicev pred novimi konflikti npr. z Rusijo.

Jasno in glasno je potrebno povedati : ne, ne in še enkrat NE!!  Vsem
razpihovalcem vojn doma in izven Slovenije!

S spoštovanjem!

Miloš Šonc

-------------------------------------------------

  NORO  RESNIČNO :

Prebujanje vojaka (slovenski podnapisi)

http://www.youtube.com/embed/2rIxzE0uy4E

Mail lahko pošlješ še prijateljem......
cairns
# 16.04.2018 ob 10:15
socrates
@Cairns: ti z vsakim postom delaš iz sebe večjega butla - po tvojem so pravoslavci in katoliki isto pakovanje?

Ti si v napačni zgodbi.Jaz sem komentiral o muslimanih. Šiiti in suniti se ne razlikujejo v ideologiji. Za obe veji je samo en koran. Spor je nastal okrog tega kdo je neposredni naslednik preroka MOhameda.

Pravoslavci in katoliki pa so oboji kristjani. Razlike so malenkostne okrog priznavanja določenih izmišljotin. Skupno vsem kristjanom pa je to da verjamejo v izmišljene zgodbe. Bolj je zaskrbljujoče dejstvo da religijo kleriki povezujejo z nacionalnostjo. Hrvati in Slovenci s katolicizmom, Srbi s pravoslavjem. Pameten, s svojo glavo razmišljajoč človek, pa je, ne glede na raso ali nacionalnost, itak ateist.
sas
# 16.04.2018 ob 08:49
@koperton; Velika večina ljudi v Siriji je sunitov. Iran si je s Sirijo oz. njenim režimom blizu zaradi šiitske veje islama, ki pa jih je v Siriji samo kakšnih 15%. Glede na to, kako se imajo šiiti in suniti radi, me zanima kako bodo naprej shajali po vojni ...
sas
# 16.04.2018 ob 08:51
Poglejte si može na sliki, potem pa si poglejte sliko Sirskega
predsednika in njegove žene, razlika je 100%


Asad je zločinec, ne glede na to, kako sekularen bi znal bit. Kako sta z ženo oblečena ne spremeni ničesar. Tudi vsaj pol teh tu na sliki je zločincev ...
cairns
# 15.04.2018 ob 22:38
grenadir
"Iran ni članica Arabske lige.".. Iranci so Perzijci, ne Arabci..

So pa muslimani, tako da jih jaz postavljam v isto ligo.
Kazalo