Zunanji ministri štirih arabskih držav Savdske Arabije, ZAE, Egipta in Bahrajna so na zasedanju v Kairu presodili, da se je Katar negativno odzval na njihove zahteve, zato bojkot ostaja. Naslednjič se bo četverica sestala v Bahrajnu. Foto: Reuters
Zunanji ministri štirih arabskih držav Savdske Arabije, ZAE, Egipta in Bahrajna so na zasedanju v Kairu presodili, da se je Katar negativno odzval na njihove zahteve, zato bojkot ostaja. Naslednjič se bo četverica sestala v Bahrajnu. Foto: Reuters
Mohamed bil Abdulrahman al Tani
Katarski minister za zunanje zadeve Mohamed bin Abdulrahman al Tani (levo) je v Londonu znova zatrdil, da se Katar ne bo uklonil zahtevam četverice. Pismo, s katerim je Katar odgovoril na zahteve oziroma ultimat, sicer ni prišlo v javnost. Foto: EPA
Katar zavrača zahteve četverice, blokada ostaja

Zunanji ministri četverice so se v sredo, ko se je iztekel podaljšan rok za izpolnitev 13 zahtev, sestali v Kairu in ugotovili, da je bil odziv Katarja na njihove zahteve negativen, zato omejitve in blokade, ki so bile sprejete, ostajajo.

Katar se ne zaveda resnosti položaja
Četverica je v Kairu presodila, da Katarju manjka "zavedanja o resnosti položaja". Katar je bil obtožen, da podpira teroristične skupine. Četverica je med drugim od njega zahtevala, da naj zmanjša intenzivnost odnosov z Iranom, preneha podpirati Muslimansko bratovščino, zapre turško vojaško oporišče v državi in ukine vplivno televizijo Al Džaziro, ki ima sedež v Dohi.

Politični in ekonomski bojkot ostaja
"Politični in ekonomski bojkot se bo nadaljeval, dokler Katar ne spremeni svoje politike,"
je na novinarski konferenci dejal savdski minister za zunanje zadeve Adel al Džubeir. Četverica novih sankcij proti Katarju ni sprejela. Al Džubeir je pojasnil, da bodo nadaljnje ukrepe sprejeli ob primernem času.

Al Tani v Londonu pozval k dialogu
Katar je vse obtožbe in z njimi povezane zahteve zavrnil. Označil jih je za napad na njegovo suverenost. Katarski zunanji minister Mohamed bin Abdulrahman al Tani je v sredo v Londonu pozval k dialogu. "Katar še naprej poziva k dialogu. Pozdravljamo vsa resna prizadevanja za zgladitev nesoglasij z našimi sosedi. Ne sprejemamo pa vmešavanja v naše zadeve," je dejal al Tani v nastopu na londonskem inštitutu Chatham House. Savdski Arabiji in njenim zaveznicam je očital, da od Katarja zahtevajo, da se odreče suverenosti za ceno končanja obleganja. "Tega nikoli ne bomo storili," je zatrdil al Tani.

Iran in Turčija poslala hrano v Katar
Katar, bogat z nafto in zemeljskim plinom, je pri izpolnjevanju osnovnih potreb 2,7 milijona prebivalcev odvisen od uvoza hrane, ki ga je četverica, predvsem Savdska Arabija, prejšnji mesec ustavila. Iran in Turčija sta zato za Katar povečala pošiljke hrane in drugih dobrin.

Katar bo povečal proizvodnjo plina
Katar, ki je največji svetovni proizvajalec utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) in za Rusijo največji izvoznik plina, je v torek napovedal, da bo v naslednjih petih letih proizvodnjo UZP-ja povečal za 30 odstotkov. Pri uresničitvi tega cilja mu bodo pomagale tri največje zahodne energetske družbe.

Katar zavrača zahteve četverice, blokada ostaja