Bližnji vzhod
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 11 glasov Ocenite to novico!
Antonio Guterres verjame, da bodo Združeni narodi do konca leta zbrali tri milijarde evrov, ki jih potrebujejo za pomoč Jemnu. Foto: Reuters
V Jemnu – na fotografiji prestolnica Sana – že tri leta divja vojna in vlada pomanjkanje. Foto: Reuters

Dodaj v

ZN: Jemen potrebuje tri milijarde dolarjev pomoči

Humanitarno pomoč potrebuje 2,2 milijona ljudi
3. april 2018 ob 15:50
Ženeva - MMC RTV SLO, STA

Na mednarodni donatorski konferenci, ki je v Ženevi potekala pod okriljem Združenih narodov, so za humanitarno pomoč Jemnu zbrali dve milijardi dolarjev.

Cilj ZN-a je bil sicer zbrati tri milijarde dolarjev oziroma 2,4 milijarde evrov, kolikor po oceni potrebujejo za to državo, a je generalni sekretar Antonio Guterres dejal, da gre vseeno za omembe vreden znesek. Portugalec na čelu ZN-a je prepričan, da jim bo manjkajoča sredstva uspelo zbrati še do konca leta. Kot je povedal na konferenci, bodo z zbranim denarjem milijonom lačnih, izseljenih in bolnih pomagali preživeti vojno.

Humanitarno pomoč potrebuje 2,2 milijona ljudi
Evropska unija je na konferenci napovedala, da bo Jemnu namenila 107,5 milijona evrov pomoči. S to podporo se bo po podatkih Bruslja skupna pomoč EU-ja Jemnu od leta 2015, ko se je začela kriza v tej državi na jugozahodu Arabskega polotoka, povzpela na 438,2 milijona evrov. Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides je ob tem vse vpletene strani pozval, naj zagotovijo varen, neoviran in neprekinjen humanitarni dostop vsem prizadetim skupnostim v Jemnu.

Guterres je v nagovoru donatorjem Jemen znova označil za najhujšo humanitarno krizo na svetu in poudaril, da lahko z mednarodno podporo preprečijo dolgoročno tragedijo. Pri ZN-u poudarjajo, da v Jemnu humanitarno pomoč potrebuje kar 22,2 milijona ljudi. Po njihovi oceni okoli 18 milijonov ljudi nima na voljo zadosti hrane, 8,4 milijona prebivalcem pa grozi lakota. Država ima sicer 27 milijonov prebivalcev. Skoraj polovica predšolskih otrok trpi zaradi kronične podhranjenosti in zastoja v rasti, kar ovira njihov telesni in psihični razvoj. Prebivalci Jemna medtem trpijo tudi zaradi številnih spopadov, ugrabitev in posilstev.

Jemen že pokazal veliko radodarnosti
Generalni sekretar je ob tem poudaril, da je Jemen v preteklosti že pokazal veliko radodarnosti, več kot številne bogatejše države, ko je sprejel veliko število somalskih beguncev: "Zato je tudi naša dolžnost, da se uskladimo z radodarnostjo Jemencev, ki so jo vedno izkazali tistim v stiski." Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, ki v jemenskem konfliktu igrata tudi ključno vlogo, sta že ob začetku konference obljubili pomoč v višini 930 milijonov dolarjev.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je posredovanje v Jemnu začela marca 2015, potem ko so šiitski uporniški hutijevci pregnali sunitskega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija v izgnanstvo. Jemen, ena najrevnejših držav na svetu, se je zatem pogreznil v državljansko vojno, kjer svoje moči merita tudi Savdska Arabija, ki podpira predsednika, in šiitski Iran, ki podpira hutijevce. Spopadi so doslej zahtevali že več tisoč žrtev, predvsem med civilisti, uničena pa je bilo tudi večina že tako skromne infrastrukture, zlasti na izobraževalnem in zdravstvenem področju. Razmere v Jemnu so bile sicer že pred zaostritvijo konflikta težke.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
sani_hot
# 03.04.2018 ob 16:05
Skoraj polovica predšolskih otrok trpi zaradi kronične podhranjenosti in zastoja v rasti, kar ovira njihov telesni in psihološki razvoj.

Novica o Jemnu enkrat na leto, so pa obdobja, ko so novice o Siriji dnevno. Alep, bolnica, Alep, Alep, punčka na twitterju iz Alepa, njena večkratna ZADNJA javljanja iz Alepa, bele čelade, Guta, Guta, bolnica, Guta, biološko orožje, vonj po kloru, Homs, zmerni glavorezci (uporniki), ...
Sebastjan666
# 03.04.2018 ob 16:18
Združeni narodi so sramota.... in velik problem sveta, ne pa rešitev (saj tudi niso bili za to ustanovljeni - požrejo pa milijarde). Le eno od oro(ž / d)ij več v rokah bančne oligarhije za njihovo globalizacijo in kontrolo.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides
In kje najdemo tega Hristosa?
V Wall street European Council on Foreign Relations, ki ga je sfinanciral Wall street Puppet Soroš .....
ECFR (kot pomembno orodje evropske integracije) pa spada pod anglo-ameriško bančno strujo za globalizem Council on Foreign Relations.
Od tam pa seveda spada velika večina Guterresovih idej in sodelavcev.

Res, sami humanitarci......
SF-SN
# 03.04.2018 ob 16:47
Lahko tudi kakšen članek o tem, kako je "zlobni Asadd" že "prisilil" 12 tisoč otrok iz Ghoute da hodijo v šolo.
Nekateri so v šoli sploh prvič v življenju, saj seveda pod jihadisti nibilo prostora za sekularno izobrazbo. Učili so se samo Koran napamet
audiac
# 03.04.2018 ob 16:02
Plačajo naj Saudi&Co.
Oni so jim im jim še pospešeno uničujejo državo.In to pred očmi mednarodne javnosti.Planetarna sramota!
SF-SN
# 03.04.2018 ob 16:44
Seveda niti omembe včerajšnega pokola v Hodeidi.
So savdska letala v bombardiranju ubila več otrok.
Za razliko od posnetkov Belih čelad iz Sirije, se jasno vidi da so otroci mrtvi
vl4do
# 03.04.2018 ob 16:48
Savdska Arabija je za 100+ milijard kupila orozja od ZDA, da so lahko porusili Jemen. In zdaj naj bi cel svet placeval za obnovo porusenega?
Kje so sankcije, izgoni diplomatov in ZN?
vl4do
# 03.04.2018 ob 16:42
To je tako kot ce bi mi bogat sosed pozgal hiso in bi potem po celi soseski nabiral miloscino, da si ponovbo dom zgradim.
Tukaj se ve, da je Savdska Arabija porusila drzavo Jemen in kar sama naj poplaca skodo.
In ce bo Savdska Arabija pricala, da so jo k temu nagovorili se zahodne drzave lahko racun izstavite tudi njim
PetarCrniPopara
# 03.04.2018 ob 15:59
Se ena v vrsti humanitarnih intervencij, ki jo podpira moralno propadli zahod.
delfino_
# 03.04.2018 ob 16:25
V imenu vojnih reparacij naj to stori Savdska Arabija...
HOR
# 03.04.2018 ob 20:32
"...Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, ki v jemenskem konfliktu igrata tudi ključno vlogo, sta že ob začetku konference obljubili pomoč v višini 930 milijonov dolarjev..."

Groteskna licemerna farsa (vkjučno s tem člankom in OZN & Co...)...!
Saudijci so v svoje tarče bombardiranja ( zravn civilistov..) vključili krave, kmetije in sirek (sorghum), ki se uporabljajo za kruh ali živalsko krmo - ter številne agrarne objekte oziroma uničujejo kompletno agrarno infrastrukturo vključno oskrbo z vodo.
Britanci pa so (veliki dobavitelji orožja) tudi njihovi vojaški svetovalci, tudi na terenu...
Podatki nakazujejo, da Saudijci izvajajo program uničenja preživetja podeželja z namenom uničenja civilne družbe, skratka Saudijci napadajo samo družbo v Jemnu in ne samo bojujoče se Hutije...!
Gre za eklatantno kršenje Ženevskih konvencij iz avgusta 1949, katerih podpisniki so Saudijci, kjer je izrecno navedeno, da je "prepovedano napadati, uničevati, odstraniti ali narediti neuporabne predmete, ki so nepogrešljivi za preživetje civilnega prebivalstva, kot so živila, kmetijska območja za proizvodnjo živil, poljščin, živine ... s posebnim namenom, da bi jih odrekli za svojo prehransko vrednost civilnemu prebivalstvu ... ne glede na motiv ... "

Predstavnik Saudove Arabije pa je predsednik odbora petih neodvisnih strokovnjakov v OZN
odboru za človekove pravice (HRC)...SIC! Kot vodja petčlanske skupine diplomatov lahko predstavnik saudijcev izbira kandidate z vsega sveta za vrsto strokovnih mest po državah, v katerih imajo ZN svoj mandat za človekove pravice... (farsa...!)
Napadanje Jemna stane saudijce ca 250 milijonov USD na mesec...

Miren, združen Jemen bi ogrozil britansko-ameriško hegemonijo nad celotno regijo zato Britanci bijejo o vojno nad Jemnom že od 1962 in zato ne vidite vsak tedenpom TV mrtvih otrok, ki so ji pobil britanske bombe iz britanski letal s saudijskimi piloti...
klik...
klik...
klik...
klik...
klik...
Hik
# 03.04.2018 ob 19:44
Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, ki v jemenskem konfliktu igrata tudi ključno vlogo, sta že ob začetku konference obljubili pomoč v višini 930 milijonov dolarjev.

T. J., to se pa bere, kot da so Savdijci mirovni posredniki v Jemnu. Če ste vi novinar, sem jaz vrtnica.
vsx1016
# 03.04.2018 ob 18:13
Saudi naj poravnjajo. 3 miljarde. Saj to so arašidi ''peanuts'' za njih.
cairns
# 03.04.2018 ob 18:12
ZN: Jemen potrebuje tri milijarde dolarjev pomoči

Spet nobene ostre obsodbe savdijskih kjlavcev.
Najprej naj pritisnejo na Savdsko barabijo da preneha z napadi, potem pa naj še zbirajo pomoč.
HOR
# 03.04.2018 ob 21:48
In medtem Saudijci v Jemnu nadaljujejo po starem s pobijanjem otrok z zaodnim orožjem...
Thereso May in solidarne zaveznike pa skrbijo dvojni vohuni in novičok kazačok...
V nasprotju s slikami mrtvi otrok iz Sirije, pa so podobne slike iz Jemna redko v zahodnem tisku...
klik...
CT
# 03.04.2018 ob 16:32
Medtem v Jemnu:

generacija56
# 03.04.2018 ob 18:44
Ne bom niti bral članka, komentarjev...
Idiotizem "par excelence".
Iščejo denar za Jemen, a hkrati dovoljujejo, da jih Saudijci koljejo kot živino...
Tako licemeren je lahko le zahod.
Najboljše, kar civilizacija premore!
Poskušajo ubiti človeka, da bi ustvarili politične točke.
Mižijo na obe očesi, ko neka država, ki je z nafto zaslužila milijarde, si s temi milijardami kupila prostor v združenih narodih, kolje civiliste..................
No, to pa normalen človek res ne more požreti..........
Amur
# 03.04.2018 ob 17:39
A nakažemo pa kam,na savdske račune?
boro007
# 03.04.2018 ob 19:54
Hinavščina na kvadrat...

Vse države ki so vir težav v Jemnu, so članice ZN-ov -> Pomesti pred svojim pragom, in humanitarnih katastrof ne bo...
Hardworker
# 03.04.2018 ob 19:31
ZDA se poizkušajo preko ZN humanitarne pomoči pretihotapiti v Jemen kot dobrotniki.
Seveda so pred tem oborožile Saudijsko Arabijo, da Jemen poruši do tal in povzroči najhujšo humanitarno katastrofo po drugi svetovni vojni.
citizen
# 03.04.2018 ob 19:29
EU je za Sirijo nekaj let nazaj zbrala okoli 6 milijard evrov. Me prav zanima kam je šel ta denar.
generacija56
# 03.04.2018 ob 19:14
No, sedaj sem prebral komentarje.
Strinjam se z tisto večino, ki prepozna.
Ogabno!!!
Ni pogoj, da če hodiš po dveh nogah, da se lahko nazivaš ČLOVEK!
Raiden
# 03.04.2018 ob 19:31
No fly zone in Jemen!
sik
# 03.04.2018 ob 16:25
Me pa čudi da Jemen nima zalog nafte.
Večina sosednjih drźav se namreć koplje v njej.
Atomsk
# 16.04.2018 ob 15:46
Jemen torej potrebuje manj dejanske pomoči kot jo ZDA vsako leto strese na Izrael v obliki vojaške "pomoči".
mopo
# 04.04.2018 ob 16:26
Ja pomoc ze, ampak najprej se more odstraniti rezim in upliv Irana in pol se lahko pogovarjamo. Prej pa ni debate.
Kapitan Kljuka
# 04.04.2018 ob 09:09
niti stotina ne dam!
Kazalo