Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 14 glasov Ocenite to novico!
Južni separatisti so postavili rok za razpustitev vlade. Foto: Reuters
Jemen
Jemenske vladne sile se borijo proti hutijevskim upornikom, zdaj pa tudi proti separatistom na jugu države. Foto: Reuters

Dodaj v

Jemen: Na jugu spopadi med separatisti in vladnimi silami

Premier obtožil separatiste, da so pripravili državni udar
29. januar 2018 ob 13:06,
zadnji poseg: 29. januar 2018 ob 22:19
Aden - MMC RTV SLO

V pristaniškem mestu Aden na jugu Jemna je bilo v spopadih med provladnimi silami in separatisti, ki želijo odcepitev juga države, sicer nekdanjimi zavezniki, ubitih najmanj 21 ljudi, več kot 130 pa jih je bilo ranjenih.

Po poročanju BBC-ja obe strani uporabljata tanke in topništvo. Spopadi so se začeli v nedeljo, potem ko se je iztekel rok za razpustitev vlade premierja Ahmeda bin Dagerja, ki so ga predsedniku države Abdrabuju Mansurju Hadiju postavili separatisti, poroča AP. Separatisti so takrat zasedli vladna poslopja, kar je premier označil za poskus udara. Jemenska vlada se je preselila v Aden leta 2015, ko so hutijevski uporniki iz glavnega mesta pregnali predsednika Hadija.

Separatiste podpirajo Združeni arabski emirati (ZAE), pomembni partnerji v arabski vojaški koaliciji, ki jo vodi Savdska Arabija in podpira jemensko vlado. Arabska koalicija se je v jemensko vojno vmešala marca 2015.

Premier bin Dager je medtem pozval države v regiji, predvsem ZAE, naj ukrepajo in umirijo razmere. Poudaril je, da bi spopad lahko izkoristili hutijevski uporniki, ki še vedno nadzirajo zahod in sever države. Predsednik Hadi, ki je poiskal zatočišče v Savdski Arabiji, je pozval k prekinitvi ognja. Sile Savdske Arabije in ZAE, ki so bile tedaj v Adenu, niso posredovale.

Položaj je dodatno zapleten, saj je, kot poroča BBC, ZAE tudi član arabske vojaške koalicije, tesno povezan s separatisti, Savdska Arabija, ki koalicijo vodi, pa naj bi bila bližje predsedniku Hadiju.

Separatisti in vlada so se v zadnjih treh letih borili skupaj proti hutijevkim upornikom, čeprav je šlo za nelagodno zavezništvo. Že pred vojno je bilo zagovarjanje neodvisnosti juga sicer močno prisotno v tem delu Jemna. Jug Jemna je bil že neodvisna država pred združitvijo s severom leta 1990.

Milijoni potrebujejo humanitarno pomoč
Cilja savdske vojaške koalicije sta bila ponovno ustoličenje pregnanega predsednika Hadija in zatrtje šiitskega upora proti nekdanjemu voditelju, ki je užival podporo Savdske Arabije. Kljub vojaški moči koalicije pa uporniki še vedno nadzorujejo prestolnico in večji del severa Jemna. Od začetka posredovanja koalicije pod vodstvom Riada marca 2015 je bilo po podatkih ZN-a v Jemnu ubitih več kot 9.240 ljudi, trije milijoni pa so bili razseljeni.

Spopadi med separatisti in vladnimi silami bodo še poslabšali razmere v državi. Tri četrtine prebivalcev več kot 27-milijonskega Jemna potrebuje humanitarno pomoč. Grozi jim lakota, Združeni narodi pa so razmere v državi označili za "najhujšo humanitarno krizo našega časa, ki jo je ustvaril človek". Nevladna humanitarna organizacija Oxfam je sporočila, da je bila zaradi spopadov prisiljena zapustiti svoje pisarne v Adenu in Taizu.

T. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 29.01.2018 ob 13:21
"Jemen: Na jugu spopadi med separatisti in vladnimi silami"...... Wau... A res...A o blokadi pristanišč in letačišča, pa o lakoti in koleri, pa o stalnem bombardiranju civilistov s strani zločinske KSA, pa nič.... A vas ni nič sram novinarji..??
jarovit
# 29.01.2018 ob 13:59
MMC:
Jemen: Na jugu spopadi med separatisti in vladnimi silami
------------------------
MMC:
Sirija: uporniki oborožena opozicija in Kurdi (ki seveda niso separatisti) in režimske sile.

Sram vas bodi.
Murpek
# 29.01.2018 ob 13:46
Upam, da se Savdska Arabija in ostala koalicija smrti čim bolj opeče, voditelji pa končajo pred kakšnim mednarodnim sodiščem za vojne zločine. To kar počnejo v Jemnu je totalno grozovito klanje. Je že čas, da začnejo Hutiji zadevat Riad s kakšnimi malo bolj sofisticiranimi raketami.
CT
# 29.01.2018 ob 15:25
> MMC
V članku ste pozabili navesti, da vam je bil vir kopiranja BBC c-c-c ...
gruzinec
# 29.01.2018 ob 17:21
Dragi kvazi novinar T.J.
Cilja savdske vojaške koalicije sta bila ponovno ustoličenje strmoglavljenega predsednika Hadija in zatrtje šiitskega upora proti nekdanjemu voditelju, ki je užival podporo Savdske Arabije.

Ne vem, ali ti delaš na RTV SLo in pišeš članke za slovensko občinstvo, ali pa pišeš prosavdijsko propagando za naš davkoplačevalski denar in za pranje naših možganov ??

Daj, preberi si enkrat malo o zadevah, ki so se v Jemnu dogajale le pred nekaj leti in odkril boš, da Hadi ni bil nikoli izvoljen za predsednika, bil je le podpredsednik, ki so ga IMENOVALI za začasnega predsednika v 2-letnem prehodnem obdobju 2012-2014, do izvedbe volitev. Potem so mu podaljšali mandat do januarja 2015, a ker potem ni hotel zapustiti oblasti, so ga Hutijci ''prepričali'' da je le odšel.

Odstavitev ali po vaše (pač slepo prepisovanje) strmoglavljenje Hadija ni bilo čisto nič bolj protizakonito kot če bi odstavili Mirkota iz Spodnjega Kašlja.

Ampak kaj bi se s tem obremenjevali...je verjetno na mizi že naslednji članek od BBC za prevesti...
SpookyDonk
# 29.01.2018 ob 14:51
Jemen je žal naslednji v “demokratizaciji”.
HOR
# 29.01.2018 ob 16:17
"...Jemen: Na jugu spopadi med separatisti in vladnimi silami..."

??

Jemen: Na jugu spopadi med Hutijsko opozicijo in vladnimi silami podprtimi s strani Saudove Arabije...!?

Kolikor pa je tudi znano do sedaj so separatisti kvečjemu na jugu Yemna, ki pa niso Hutiji...!?
LINK ali
www.nytimes.com/2015/01/28/world/middlee
ast/houthi-leader-blames-separatists-in-south-yemen-for-political-stalemate.html
LINK
www.middleeasteye.net/news/yemen-s-southern-separatists-battles-own-breakaway-movement-1707366852
audiac
# 29.01.2018 ob 17:54
Pa kakšni separatisti so zdaj to???
Kdo se hoče odcepiti od Jemna? :))
Spopadi potekajo med delom vladnih sil,ki podpirajo nekd.presednika Hadija (+Saudi & Co.) in delom (republikanska garda),ki je bil pod vplivom pred kratkim ubitega nekd.predsednika Saleha. Ta je bil predsednik pred Hadijem in tudi malo korumpiran politični vetrnjak.Saleh je bil prej stalno v koaliciji s Hutiji (Ansarullah) pred smrtjo pa se je zgleda tudi on hotel spečati s "koalicijo".Zato so ga Hutiji ubili.Sile,ki jih je imel pod kontrolo pa so spet pristopile nazaj k le-tem.Ravno oni imajo tehnologijo in rakete,da včasih spustijo kakšno balistično raketo v naročje Saudom,ne Hutiji.
HOR
# 29.01.2018 ob 16:38
Velika večina civilnih žrtev v Yemnu je direktna posledica vojaških akcij Saudijcev
Human Rights Watch navaja, da so zračni napadi pod vodstvom Saudijske Arabije v Jemnu vojni zločini...
Saudijci izvajajo tudi blokado Jemna in tako preprečuje nujno preskrbo prebivalcev s hrano in zdravili, kar povzroča smrti zaradi posledic podhranjenosti in lakote ter bolezni...
Preprečevanje humanitarne pomoči in povzročanje ter uporaba lakote, kot orožja pa so vojni zločini...
Kje sta zdaj tu OZN in "strumna" Nikki...!?
LINK ali
www.cnbc.com/2017/09/12/saudi-led-air-strikes-in-yemen-are-war-crimes-says-human-rights-watch.html
LINK
www.nytimes.com/2017/11/16/opinion/saudi-arabia-yemen-famine.html
oziris.va
# 29.01.2018 ob 16:34
SpookyDonk
# 29.01.2018 ob 14:51

Jemen je žal naslednji v “demokratizaciji”.


Jep, potem pa Libanon (tukaj imajo ves čas težave), čez čas pa Iran. Slednjega se še upajo lotit na tako odprt način, kot so to naredili z recimo Libijo.
fritaja
# 29.01.2018 ob 15:16
Prvič slišim, da naj bi se šiiti v Jemnu borili za odcepitev od Jemna. A je to res?
PLO
# 29.01.2018 ob 22:04
"hmmm,malo smrdi na false flag.Ne verjamem,da bi ZAE deloval proti S.Barabiji"

načeloma se strinjam s tabo, čeprav ni nemogoče, da prihaja do razkola...kakšno leto nazaj se je tudi zdelo nemogoče, da bi bahrain deloval proti saudijcem...danes ti dve državi po neuspelih avanturah v siriji stojita na nasprotnih bregovih
audiac
# 29.01.2018 ob 21:01
PLO,
hmmm,malo smrdi na false flag.Ne verjamem,da bi ZAE deloval proti S.Barabiji.Hadijevi privrženci sicer pravijo,da bodo zapustili položaje proti Hutijem in bodo šli nad STC.Drugače pa je bil ta famozni STC doslej bolj redko omenjen in so res neki separatisti.Vseeno so delovali znotraj agresorske koalicije.Se pravi,da jih niso motli.
PLO
# 29.01.2018 ob 19:50
prihaja do razkola v koaliciji?

"U isto vrijeme stižu i nove potvrde kako su STC separatisti ("Južno tranzicijsko vijeće" - podupiru ih Ujedinjeni Arapski Emirati te se zalažu za odcjepljenje Južnog Jemena) zauzeli sjedište Vlade koje se nalazi u Adenu otkako su pak Houthi pobunjenici zauzeli glavni grad Sanaa na sjeveru.
Borbe u Adenu mogle bi biti nagovještaj raskola između Saudijske Arabije i UAE-a, no UAE ministar vanjskih poslova, Anwar Gargash, danas je dao kratku izjavu u kojoj je poručio kako UAE i dalje podupire saudijsku vojnu koaliciju u Jemenu."
vir je advance.hr
HOR
# 29.01.2018 ob 17:01
@HOR
# 29.01.2018 ob 16:17

Popravek: Za trenutno dogajanje bi bil bolj ustrezen naslov
Jemen: Na jugu spopadi med separatisti in vladnimi silami, ki jih podpira Saudova Arabija...
SF-SN
# 30.01.2018 ob 00:12
Hahaha, UAE hlapi so pregnali savdske hlapce iz Adena
PLO
# 29.01.2018 ob 23:59
@Skippy

danes si nekam pozen pri izpolnjevanju svoje dnevne kvote trolanja in dajanja minusov...šele priletel iz tel aviva? :D
PLO
# 30.01.2018 ob 11:41
povpravek: katar ne bahrain
SF-SN
# 30.01.2018 ob 00:14
@audiac
hmmm,malo smrdi na false flag.Ne verjamem,da bi ZAE deloval proti S.Barabiji.Hadijevi privrženci sicer pravijo,da bodo zapustili položaje proti Hutijem in bodo šli nad STC.Drugače pa je bil ta famozni STC doslej bolj redko omenjen in so res neki separatisti.Vseeno so delovali znotraj agresorske koalicije.Se pravi,da jih niso motli.

Nobrn falseflag.
Že lani so se skoraj mesec dni v Adnu obstreljevali med sabo.
UAE tudi v Libiji deluje proti Savdski Arabiji.
Savdijci podpirajo islamiste, UAE pa Hadarja skupaj z Rusi in Egiptom
nightwing
# 29.01.2018 ob 22:56
Ne vem kam pisat. Baje da je veselo trenutno v Siriji.
Skippy
# 29.01.2018 ob 23:53
Velika večina civilnih žrtev v Yemnu je direktna posledica vojaških akcij Saudijcev

Večina žrtev in ta vojna je posledica prevelikega števila prebivalstva glede na obstoječe vire. Ostale razlage so tipične balkanske finte.
Skippy
# 29.01.2018 ob 23:51
Wau... A res...A o blokadi pristanišč in letačišča, pa o lakoti in koleri, pa o stalnem bombardiranju civilistov s strani zločinske KSA, pa nič....

Saj imajo tebe v prvih bojnih linijah v vseh spopadih ...
Kazalo