Nevihtni oblaki nad Manhattnom. Foto: Reuters
Nevihtni oblaki nad Manhattnom. Foto: Reuters
Michael Bloomberg je z demokratske stranke leta 2001 presedlal v republikansko, a tam ostal le šest let. Zdaj je registriran kot 'neodvisni' volivec. Foto: EPA
Detroit - opuščena tovarna General Motors
Detroit danes spominja na mesto duhov. Foto: EPA

"Izogibanje težkim odločitvam je točno to, kar je pognalo Detroit v bankrot," je dejal Bloomberg v svojem govoru po poročanju New York Posta.

71-letni župan, ki je svoj tretji zaporedni mandat na čelu velikega jabolka nastopil leta 2009, izteče pa se mu konec leta, je pozdravil raznoliko dohodkovno bazo mesta, hkrati pa opozoril, da bi pogodbe, ki jih bo njegov naslednik podpisal z občinskimi sindikati, lahko odločile usodo mesta.

Ob tem je spomnil, da je Chicago prejšnji mesec odpustil 2.100 učiteljev in drugih zaposlenih v šolstvu, v veliki meri prav zaradi vrtoglavih stroškov pokojnin. "Chicago še zdaleč ni osamljen primer. Mestom po vsej državi preti, da bodo stroški pokojnin požrli čedalje večji del njihovega proračuna, New York ni nobena izjema," je dejal. "Kdor koli, ki misli, da se tu to ne more zgoditi, naj samo pogleda konec 70. let, ko je mesto odpustilo več kot 10.000 učiteljev ter na tisoče policistov, gasilcev, smetarjev, bolnišničnega osebja in drugih mestnih uslužbencev."

Sindikati se na opazke ne ozirajo
Bloomberg se je nato ostro lotil še zdravstvenih bonitet, ki jih uživajo mestni uslužbenci in celo pohvalil svojega političnega rivala, newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma, ker je zahteval - in tudi dobil - koncesije od mestnih delavcev. "Okoli 95 odstotkov naših uslužbencev in upokojencev ne prispeva niti dolarja svojim osnovnim zdravstvenim premijam. Primerjajte to z državno vlado, v kateri več kot 90 odstotkov zaposlenih prispeva."

Predsednik sindikata učiteljev Michael Mulgrew je Bloombergove opazke na hitro odpravil, češ da bo čez nekaj mesecev "tako ali tako spokal": "Vedno rad poslušam župana, kako se hvali, kaj vse je storil. Se že veselim prihodnjih petih mesecev samopromocije in hvale."

Med tremi Bloombergovimi mandati so stroški pokojnin vrtoglavo narasli z 1,4 milijarde dolarjev na 8,3 milijarde. Župan še pravi, da bo imel njegov naslednik edinstveno priložnost izsiliti koncesije, ker vsi mestni sindikati delujejo z že poteklimi pogodbami. "Ne bodo hoteli čakati še štiri leta na nove pogodbe. Verjetno ne bo nikdar več take priložnosti," meni župan.

Problematična specializacija
Kot piše časnik Bloomberg, po newyorškem zakonu zaposleni v javnem sektorju ne smejo stavkati, lahko pa delajo s potečenimi pogodbami kolikor dolgo želijo. V nekaterih mestih na severu zvezne države New York tako uslužbenci že leta niso obnovili pogodb in prav radi delajo po starih plačnih tarifah, medtem ko naraščajoči stroški njihovih pokojnin in zdravstvenega zavarovanja uničujejo proračune mest, ki jih zaposluje.

A Bloomberg ob tem še piše, da so strahovi, da bi šel New York po poti Detroita, odveč, saj mesto dejansko precej solidno upravljajo. Težava pa je, da se je mesto v zadnjih desetletjih, podobno kot Detroit, specializiralo samo za eno industrijo - finančno - in je od nje popolnoma odvisno. Če bi ta propadla, bi propadlo mesto.