Oblasti so do zdaj aretirale 36 policistov in 17 pripadnikov tolpe Guerreros Unidos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Oblasti so do zdaj aretirale 36 policistov in 17 pripadnikov tolpe Guerreros Unidos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Mehiško tožilstvo je v petek zatrdilo, da bo aretacija voditelja tolpe Guerreros Unidos Sidronia Casarrubiasa dala zagon preiskavi, ki bo tako lahko hitreje prišla do resnice. Casarrubiasa so aretirali v četrtek na policijski nadzorni točki na avtocesti med Ciudad de Mexicom in bližnjim mestom Toluca.

Policisti streljali na avtobus s študenti
Državne oblasti trdijo, da je tolpa sodelovala s koruptivnimi policisti v mestu Iguala 26. septembra, ko je bilo ubitih šest ljudi in je izginilo 43 študentov, ki so protestirali za pravice učiteljev na podeželju.

Policisti iz Iguale so streljali na študentske avtobuse, študente pa nato predali policistom v mestu Cocula, ki so 43 mladih predali tolpi Guerreros Unidos. A Casarrubias je že zanikal, da je ukazal napad na študente.

Oblasti so do zdaj aretirale 36 policistov in 17 pripadnikov tolpe Guerreros Unidos. Več kot 1.200 pripadnikov varnostnih sil še išče pogrešane študente okrog Iguale. Pred dnevi so južno od prestolnice Ciudad de Mexico odkrili deset množičnih grobišč, v katerih so bila ožgana trupla. Sprva so domnevali, da so v njih posmrtni ostanki pogrešanih študentov, a so po analizi 28 vzorcev DNK-ja za zdaj domnevo zavrnili.

Množično izginotje je sprožilo ogorčenje doma in po svetu. Prejšnji teden je po Mehiki potekala vrsta protestov, nazadnje v petek v obalnem mestu Acapulco, kjer se je zbralo več tisoč ljudi.