Se bo Castro umaknil še z zadnjega vodstvenega položaja na Kubi? Foto: Reuters
Se bo Castro umaknil še z zadnjega vodstvenega položaja na Kubi? Foto: Reuters

Razmišljanja o odstopu je "El Comandante" razkril skupini študentov na univerzi v Havani, kjer je priznal, da bi bilo za njegovo šibko zdravje bolje, če bi predal še svoj zadnji vodstveni položaj. "Zbolel sem in naredil to, kar sem moral - predal sem oblast. Tudi zdaj ne morem početi nečesa, če temu nisem sposoben nameniti vse pozornosti," je povedal Castro in dejal, da je predvsem "vojak idej".

Castro ocenil stanje v državi kot dobro
Ob tej priložnosti je Castro pohvalil svojega 79-letnega brata Raula, da dobro opravlja svoje delo kot predsednik države. "Vesel sem, da država kljub številnim izzivom dobro deluje," je povedal Castro v svoji prvi resni oceni stanja v državi po letu 2006, ko je zapustil oblast.

Castro se je v zadnjem letu sicer že večkrat pojavil v javnosti, imel je tudi nekaj odmevnih nastopov, a je govoril predvsem o mednarodni politiki, kar je spodbudilo govorice, da naj se brata Castro ne bi strinjala o politiki, ki jo vodi mlajši brat.

Raul začenja prenovo gospodarstva
Raul Castro je pred kratkim začel resno prenovo socialističnega modela gospodarstva, kjer je napovedal ukinitev milijona državnih služb in širitev zasebnega sektorja. Za april naslednje leto je sklical prvi kongres komunistične stranke po letu 1997, kjer bodo razpravljali o prihodnji gospodarski politiki otoka in o modernizaciji gospodarstva, ne da bi se morali odreči socialističnemu sistemu.

Fidel Castro je oblast na Kubi prevzel v revoluciji leta 1959. Ko je leta 2006 zbolel, je oblast začasno predal svojemu bratu Raulu, februarja 2008 pa se je tudi dokončno umaknil z mesta kubanskega predsednika. Tudi po letu 2008 je Castro ostal na čelu kubanske komunistične stranke, ki je tudi edina zakonita politična stranka na Kubi.