V soboto zjutraj je iranska agencija Fars že poročala o testiranju rakete dolgega dosega, kar je nato na državni televiziji zanikal visoki vojaški poveljnik in napovedal, da bodo preizkus opravili v prihodnjih dneh. Foto: EPA
V soboto zjutraj je iranska agencija Fars že poročala o testiranju rakete dolgega dosega, kar je nato na državni televiziji zanikal visoki vojaški poveljnik in napovedal, da bodo preizkus opravili v prihodnjih dneh. Foto: EPA
Velayat-90 - vojaške vaje iranske mornarice v Hormuški ožini
Iranska mornarica zatrjuje, da lahko nemudoma zapre ožino, ki je na najožjem delu široka le 54 kilometrov, za plovbo supertankerjev pa je primeren le ozek osrednji del. Foto: EPA
Napetost med Iranom in ZDA

Pred dnevi je Iran vznemiril svet, da bo v primeru novih sankcij zaradi njihovega jedrskega programa, ki bi zadele izvoz iranske surove nafte, preprosto zaprl strateško pomembno Hormuško ožino. ZDA in države Perzijskega zaliva so po grožnjah o zaprtju Hormuške ožine hitro zatrdile, da tega ne bodo dopustile, kar bi torej pomenilo izbruh večjega vojaškega konflikta.

Raketa zemlja-morje grožnja 5. floti
V ožini, ki si jo Iran deli z Omanom in Združenimi arabskimi emirati, potekajo 10-dnevne vojaške vaje pod imenom Velayat-90, ki veljajo za največji prikaz moči iranska mornarice v zadnjem desetletju. Za soboto zjutraj je Iran v okviru vaje v Perzijskem zalivu napovedal preizkus nove rakete dolgega dosega zemlja-morje, s katero bi lahko Iranci ogrozili nasprotne mornarice, predvsem 5. floto ZDA, ki je stalno nastanjena v Bahrajnu.

Prva poročila so govorila, da je bila raketa že izstreljena, nato je prišlo zanikanje na državni televiziji Press TV. "Vaja z izstrelitvijo rakete bo izvedena v prihodnjih dneh," je povedal vrhovni mornariški poveljnik Mahmud Musavi.

Skozi preliv, ki povezuje Perzijski zaliv z Indijskim oceanom, gre dnevno v povprečju 15 supertankerjev s surovo nafto, kar po podatkih iz leta 2009 predstavlja tretjino vse po morju transportirane surove nafte in 17 odstotkov vse prepeljane nafte na svetu.

Nafta lahko preseže 200 dolarjev na sodček
Sočasno z rožljanjem orožja in napenjanjem mišic na jugu države je v Teheranu o morebitnih sankcijah zaradi jedrskega programa na izvoz iranske surove nafte spregovoril naftni minister Rostam Kasemi. "Nedvomno bi cene surove nafte dramatično poskočile, če bi bile uvedene sankcije proti naši nafti. Dosegle bi vsaj 200 dolarjev na sodček," je napoved ministra, katerega država je četrta največja proizvajalka nafte in tretja največja izvoznica surove nafte na svetu.

Teheran želi nove pogovore z EU-jem
Uradna iranska diplomacija je medtem napovedala, da bo glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili pisal Evropski uniji in ji ponudil nove pogovore, s katerimi bi se ognili napovedanim sankcijam proti Teheranu, pri čemer se Francija in Velika Britanija zavzemata tudi za ukrepe, ki bi otežili in zmanjšali izvoz iranske nafte.

"Džalili bo kmalu poslal pismo Catherine Ashton s ponudbo novega formata pogajanj. Sveži pogovori bodo potekali neposredno z največjimi silami," je iransko pobudo potrdil veleposlanik v Nemčiji Alireza Šejk Atar. Iran, ki mu očitajo prizadevanja za izdelavo jedrske bombe, vse obtožbe Mednarodne agencije za jedrsko energijo in zahodnih držav ostro zanika, a po drugi strani omejuje dostop tujih opazovalcev do jedrskih naprav.

Napetost med Iranom in ZDA