Megrahija so obsodili 31. januarja leta 2001. Foto: EPA
Megrahija so obsodili 31. januarja leta 2001. Foto: EPA
Lockerbie
Sorodniki žrtev so ogorčeni nad možnostjo, da bi Megrahija izpustili iz zapora. Foto: EPA

Novico o morebitni izpustitvi 57-letnega Abdela Basseta Al Megrahija, ki sicer boleha za neozdravljivim rakom prostate, je prva objavila britanska televizija Sky, škotske oblasti pa so novico zanikale in dejale, da gre za popolno špekulacijo, saj niso sprejele še nobene odločitve.

Britanci in Libijci načeloma dogovorjeni
Uradno prošnjo za izpustitev Megrahija so libijske oblasti meseca maja naslovile na britansko vlado, samo teden dni po tem, ko sta državi podpisali dogovor o premestitvi ujetnikov. Britanski in libijski uradniki naj bi se o Megrahijevi izpustitvi ta teden pogovarjali, izvedli pa naj bi jo čim prej. Hitra odločitev o izpustitvi napadalca naj bi bila posledica soglasja vseh strani, da naj bi se Megrahi v Libijo vrnil pravočasno za praznovanje svetega meseca ramazana.

Čeprav je škotski minister za pravosodje Kenny MacAskill Megrahija obiskal v zaporu, pa škotske oblasti še niso potrdile njegovega izpusta. Tiskovni predstavnik premierja je povedal, da niso sprejeli še nobene odločitve o izpustitvi na podlagi sočutja ali dogovora o premestitvi ujetnika ter da gre zgolj za ugibanja.

Sorodniki žrtev ogorčeni
Mama ene izmed žrtev napada je bila zgrožena nad novico, da bi lahko libijskega napadalca dejansko izpustili. Dodala je, da napadalec ni pokazal nobenega obžalovanja nad svojim dejanjem, zato ne razume, zakaj bi njega izpustili iz usmiljenja. Pridružila se ji je tudi Američanka, ki je v nesreči izgubila hčerko, in dejala: "Izpustitev Megrahija bi bila sramota. Slabo mi je, ko pomislim na to."

Kot je znano, je Al Megrahi leta 1988 nad Lockerbiejem na Škotskem s podtaknjeno bombo napadel letalo boeing 747 ameriške letalske družbe Pan Am. V napadu je umrlo 259 ljudi na letalu in še 11 v naselju, na katerega so padle razbitine. Megrahija so leta 2001 obsodili na dosmrtno ječo, marca leta 2002 se je na sodbo pritožil, a je bila njegova pritožba zavrnjena.