Tihomir Orešković se je z mesta finančnega direktorja izraelske farmacevtske družbe Teva za Evropo podal v hrvaško politiko, kjer pa so
Tihomir Orešković se je z mesta finančnega direktorja izraelske farmacevtske družbe Teva za Evropo podal v hrvaško politiko, kjer pa so "delovne razmere" očitno precej težje. Foto: EPA

Novica prihaja, potem ko je bila popoldne tik pred zdajci odpovedana redna seja vlade zaradi, kot so pojasnili, nenadnih in neodložljivih obveznosti premierja.

HDZ-jev portal: Premier pripravlja dramatično sporočilo za javnost
Orešković je Banske dvore zapustil brez pojasnila, zvečer pa je portal Direktno.hr, ki velja za HDZ-jevo glasilo, objavil, da premier pripravlja dramatično sporočilo za javnost. Portal poroča, da bi utegnil Orešković v prihodnjih 24 urah bodisi zadnjič opozoriti na nujnost normalizacije razmer v vladi bodisi podati nepreklicno odstopno izjavo.

Spodletela zadolžitev ali reševanje Karamarka?
Razlog, zaradi katerega naj bi se Orešković odločil umakniti, naj bi bila sredina spodletela zadolžitev Hrvaške, medem ko Telegram.hr piše, da na Oreškovića pritiska HDZ, da bi rešili podpredsednika Tomislava Karamarka pred glasovanjem o nezaupnici.

Ob odstopu 30 dni časa za novo vlado, sicer sledijo volitve
Če Orešković odstopi, piše Telegram, pade vlada, HDZ pa dobi 30 dni časa, da poskusi sestaviti novo večino v parlamentu. Če se to ne zgodi, sledijo predčasne volitve, v vsakem primeru pa je Karamarko odrešen mučnega glasovanja o nezaupnici, hkrati pa se mu tudi ne bi bilo treba ponižanemu umakniti iz vlade, končuje portal.