Hrvaška vladajoča koalicija se spopada s ponavljajočo se nesklepčnostjo, zaradi katere ne more sprejemati zakonov. Opozicija opozarja, da po volitvah hrvaška vlada in parlament sploh ne delujeta. Foto: Reuters
Hrvaška vladajoča koalicija se spopada s ponavljajočo se nesklepčnostjo, zaradi katere ne more sprejemati zakonov. Opozicija opozarja, da po volitvah hrvaška vlada in parlament sploh ne delujeta. Foto: Reuters
Tihomir Orešković
Premier Tihomir Orešković, ki je prišel iz Kanade, zagotavlja, da koalicija dobro deluje. Medtem se na Hrvaškem vse bolj ugiba, ali bodo razpisane predčasne volitve. Foto: Žiga Živulovic jr./BoBo

Hrvaški parlament praviloma ob petkih glasuje o zakonskih predlogih, vladajoči večini, ki jo predstavljajo Domoljubna koalicija, Most neodvisnih list in Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti, pa tudi danes ni uspelo zagotoviti navzočnosti zadostnega števila poslank in poslancev.

Čeprav je bilo na začetku glasovanja navzočih potrebnih 76 poslancev, so po treh novih preštevanjih ugotovili, da v parlamentu ni dovolj poslancev in poslank. Glasovanje so zato spet preložili - tako kot prejšnja dva petka.

V Hrvaški demokratični skupnosti (HDZ) so se zaradi nove nesklepčnosti opravičili. Pojasnili so, da so nekateri poslanci vladajoče večine na poslovnem potovanju, nekateri na bolniškem dopustu, medtem ko za nekatere ne vedo, zakaj se niso udeležili današnje seje.

Opozicija: Ne delujeta ne parlament ne vlada
V največji opozicijski Socialdemokratski stranki (SDP), danes so zapustili sejo pred glasovanjem, so spet sporočili, da je očitno, da Hrvaška nima ne vlade ne parlamentarne večine, kar pomeni, da država ne more funkcionirati, trpijo pa državljani.

Ali ima koalicija sploh večino?
Nezadosten kvorum v saboru je dodatno spodbudil ugibanja o tem, ali ima vladajoča koalicija večino poslancev. Po parlamentarnih volitvah novembra lani je desna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-jem in Mostom ter stranko zagrebškega župana Milana Bandića oblikovala tesno večino 78 poslancev v 151-članskem parlamentu.

Novo hrvaško vlado je konec januarja podprlo 83 poslancev, pri čemer so manjše opozicijske stranke podprle premierja Tihomirja Oreškovića pod pogojem, da začne izvajati reforme, ki jih predstavljajo kot nujne. Nato se je v štirih mesecih večkrat pokazalo, da med partnerji v vladi in saborski večini ni soglasja o številnih vprašanjih, vključno z reformami.

Na Hrvaškem se tako vse bolj pojavljajo ugibanja, da bo HDZ poskusil oblikovati novo večino brez Mosta, čeprav ni jasno, kdo bo vstopil v partnerstvo z Domoljubno koalicijo in Bandićevo stranko, da bi lahko nadomestili 15 poslancev Mosta. Niso izključene niti predčasne parlamentarne volitve, če ne bo dogovora o trdnejšem sodelovanju vladajoče večine.

SDP z interpelacijo zoper Karamarka
SDP je v četrtek napovedal tudi interpelacijo proti podpredsedniku vlade in predsedniku HDZ-ja Tomislavu Karamarku zaradi poslovnih povezav njegove žene Ane Karamarko z lobistom madžarske energetske družbe Mol Josipom Petrovićem. Hrvaška vlada je namreč v arbitražnem sporu z Madžari glede upravljavskih pravic v naftni družbi Ina.

Premier Orešković je v četrtek že izrazil prepričanje, da Karamarko ni ogrožal nacionalnih interesov v Ini. Obenem je kljub težavam s sklepčnostjo zagotovil, da ima vlada stabilno podporo v saboru.