Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvaški premier Tihomir Orešković vztraja, da v Banskih dvorih ne bo sprememb. Foto: EPA

Petrov pričakuje, da bo vlada do jeseni pripravila nekaj ključnih reformnih zakonov, za katere si prizadeva Most. Prav tako si želi boljše komunikacije med vladnimi partnerji in manj onemogočanja zakonov. Če ne bo soglasja znotraj vlade, Petrov ne izključuje predčasnih parlamentarnih volitev, saj da so rešitev za krizo vlade le nove parlamentarne volitve.

V prejšnjih dneh je bilo slišati veliko izjav predstavnikov manjših vladnih strank, da že obstaja nova parlamentarna večina, v kateri ni več Mosta, a konkretnih številk, kako naj bi se zgodilo to, ni predstavil nihče.

Vlada ne more zbrati kvoruma
Vladna večina že skoraj mesec dni ne more zbrati kvoruma v saboru, da bi poslanci lahko glasovali o predlogih zakonov. V saboru praviloma o predlogih zakonov glasujejo ob petkih, prejšnji petek pa je bil že tretji zapored, ko kvoruma ni bilo, ker je tudi opozicija bojkotirala glasovanje, da bi pokazala nemoč vladajočih. Prejšnji petek se je pojavilo tudi nezadovoljstvo v poslanski skupini največje vladne stranke HDZ, saj nekateri njeni poslanci niso opravičili svoje odsotnosti med glasovanjem.

V HDZ-ju se pripravljajo na kongres, kjer bodo 28. maja volili člane glavnih teles stranke. Takrat bo tudi jasno, ali si bo podpredsednik vlade in predsednik stranke Tomislav Karamarko zagotovil nedvomno podporo, potem ko je kot edini kandidat za predsednika stranke prejšnji mesec zmagal na volitvah v HDZ-ju. Potem bo verjetno znano tudi stališče HDZ-ja do predčasnih volitev, ki jih za zdaj zavračajo.

Žena Karamarka vpletena v afero
Vlada in HDZ sta obremenjena tudi zaradi afere, v kateri se je znašel Karamarko, ko so mediji razkrili pogodbo o poslovnih povezavah njegove žene Ane Karamarko z največjim lobistom madžarskega Mola na Hrvaškem Josipom Petrovićem, ki je tudi Karamarkov dolgoletni prijatelj.

Komisija za odločanje o navzkrižju interesov bo v sredo odločila, ali bodo sprožili postopek proti Karamarku. Pričakovati je, da bo glavna opozicijska stranka SDP predvidoma v sredo sprožila tudi uradno zahtevo za glasovanje o nezaupnici Karamarku zaradi omenjene afere. Njegova žena je namreč priznala, da je od Petrovića za oglaševalske storitve prejemala denar več kot dve leti, do decembra lani, torej po lanskih parlamentarnih volitvah, na katerih je zmagal HDZ s Karamarkom kot kandidatom za premierja.

Razprava o nezaupnici mora potekati najpozneje 30 dni po vložitvi zahteve. Hrvaški mediji ugibajo, da opoziciji manjka pet glasov za zrušitev vlade.

Orešković vztraja, da je vlada stabilna
Kljub očitni nestabilnosti vlade in trenjem med vladnimi strankami, ki so zbrane v desni Domoljubni koaliciji s HDZ-jem in Mostom na čelu, premier Tihomir Orešković vztraja pri optimističnih izjavah. Tudi danes je dejal, da je vlada stabilna in da v Banskih dvorih ne bo nobenih sprememb. Po izbruhu afere s Karamarkovo ženo je prejšnji teden izrazil prepričanje, da Karamarko ni ogrožal nacionalnih interesov.

Hrvaška vlada in Mol sta drug proti drugemu sprožila postopka mednarodne arbitraže zaradi upravljavskih pravic v Ini. Karamarko je po prihodu v vlado večkrat izjavil, da mora Hrvaška izstopiti iz arbitraže, čemur pa Most odločno nasprotuje.