Lanska Parada ponosa v Beogradu ... Foto: EPA
Lanska Parada ponosa v Beogradu ... Foto: EPA
... in njen konec, zaradi katerega naj se oblasti ne bi upale dati zelene luči za letošnjo parado. Foto: EPA

"Ne vem, ali bo odpovedana Parada ponosa vplivala na priporočilo Evropske komisije za Srbijo, bo pa vplivala na države članice Unije in njihove vlade pri odločanju, ali naj sprejmejo priporočila Evropske komisije," je na novinarski konferenci v Beogradu, ki so jo sklicali organizatorji za danes načrtovane, a prepovedane Parade ponosa, dejal Kacin.

Srbske oblasti so Parado ponosa v petek prepovedale v okviru prepovedi vseh za ta konec tedna napovedanih javnih shodov, ki pomenijo povečano varnostno tveganje. S tem so prepovedali tudi napovedane shode nasprotnikov parade.

O paradi odločal svet za nacionalno varnost
Kacin je zatrdil, da bo kot poročevalec za Srbijo še naprej podpiral Srbijo, da ta ne samo dobi statusa kandidatke, ampak tudi datum za začetek pogajanj. Ob tem je spomnil, da morajo priporočila Evropske komisije podpreti vse članice EU-ja.
Evropski poslanec je ob tem izrazil začudenje, da se je zaradi Parade ponosa sešel srbski svet za nacionalno varnost, ob tem pa pripomnil, da se ne more spomniti nobene druge države EU-ja, v kateri bi tak organ zasedal zaradi poteka Parade ponosa.

Kako zaščititi?
Predstavnik organizatorjev Parade ponosa Goran Miletić pa je na novinarski konferenci dejal, da je edina parada ponosa, ki so jo danes lahko organizirali, ta, ki poteka med štirimi stenami.
Direktor beograjskega centra za človekove pravice Vojin Dimitrijević je ob tem menil, da je vlada z odločitvijo o prepovedi shodov ta konec tedna, med drugim tudi Parade ponosa, pokazala, da ne obstaja način, da se zaščiti tiste, ki imajo z ustavo zagotovljene pravice.

Današnja novinarska konferenca v Media centru je sicer minila mirno, pred poslopjem pa so za varnost skrbeli policisti.

Policija preprečila zbor nacionalistov
Beograjska policija je nato sporočila, da je preprečila zbiranje pripadnikov Srbskega nacionalnega gibanja "Naši" na Avali, ki so hoteli zažgati zastavo EU-ja "kot naročnika Parade ponosa" ter postaviti fotografijo ameriške veleposlanice in podpornice pravic homoseksualcev Mary Warlick, da bi "nanjo lahko mimoidoči pljunili". Prijeli so šest članov te skrajne skupine.

Lanska Parada ponosa se je v srbski prestolnici končala krvavo - v spopadih ob robu parade je bilo poškodovanih 120 ljudi, aretirali pa so jih več kot 180.