Monti velja za umirjenega in pogumnega evropskega tehnokrata, ki si je svoj ugled prislužil kot evropski komisar za konkurenčnost. Foto: EPA
Monti velja za umirjenega in pogumnega evropskega tehnokrata, ki si je svoj ugled prislužil kot evropski komisar za konkurenčnost. Foto: EPA
Mario Monti
Maria Montija je za evropskega komisarja najprej predlagala prva vlada Silvia Berlusconija, za drug mandat pa še vlada premierja Massima D'Aleme. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi je po novem neuspehu v poslanski zbornici le priznal poraz in odstopil. Foto: EPA
Mario Monti in žena Elsa
Mario Monti je poročen in ima dva otroka. Na sliki z ženo Elso. Foto: EPA

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je v nedeljo zvečer mandat za sestavo nove vlade podelil Montiju, ta pa bo pogajanja s parlamentarnimi strankami o sestavi nove ministrske ekipe, ki naj bi bila povsem tehnične narave, začel že danes. Monti je mandatarstvo sprejel s pridržkom, saj je dejal, da želi najprej preveriti podporo vlade pri strankah, ob tem pa je dejal, da mandatarstvo sprejema z velikim občutkom za odgovornost in v službi države, ki se je znašla v izjemno težkih razmerah.

Svojo ministrsko ekipo naj bi Monti predstavil še danes, v torek bi lahko o vladni ekipi odločal senat, poslanska zbornica pa v sredo. Čim hitrejše imenovanje nove vlade je po mnenju večine italijanskih analitikov nujno zaradi pomiritve mednarodnih finančnih trgov in okrepitve zaupanja v kredibilnost vlade. A kdo sploh je novi italijanski mandatar?

Monti zapisan univerzi Bocconi in Evropski komisiji
Mario Monti se je rodil leta 1943 v Vareseju. Izobraževal se je na zasebni italijanski univerzi Bocconi in na ameriški univerzi Yale, kjer je študiral tudi pri Nobelovemu nagrajencu za ekonomijo Jamesu Tobinu, avtorju davka na finančne transakcije. Po končanem študiju je predaval na več italijanskih univerzah in sedel v upravah številnih podjetij, v poznih 80. letih pa je bil tudi član komisije italijanskega ministrstva za industrijo, ki je pripravila prvi zakon o konkurenčnosti v državi.

Septembra leta 1994 je prevzel predsednikovanje milanski zasebni univerzi Bocconi, kjer je bil od leta 1989 njen rektor, predtem pa profesor ekonomije. Večino svoje kariere je posvetil omenjeni univerzi in pa evopskemu integracijskemu projektu, novi italijanski mandatar je tudi častni predsednik vplivnega bruseljskega inštituta Breugel, ki se ukvarja z evropsko in svetovno ekonomsko politiko in ga poleg podjetij financirajo države članice Evropske unije.

Svet si ga je zapomnil kot odličnega komisarja za konkurenčnost
V svetu je postal Monti najbolj znan po svojem delovanju v Evropski komisiji, kamor so ga imenovale leve in desne italijanske vlade. Prva vlada zdaj že nekdanjega premierja Silvia Berlusconija ga je predlagala za položaj evropskega komisarja leta 1994, ko je postal evropski komisar za enotni trg, finančne storitve in davčno politiko.

Drugič ga je za evropskega komisarja leta 1999 predlagala levosredinska vlada Massima D'Aleme, ko je postal komisar za konkurenčnost. Proslavil se je predvsem z razvpitim postopkom proti Microsoftu zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu operacijskih sistemov. Družbi je Evropska komisija takrat naložila plačilo skoraj pol milijarde evrov kazni.

Eden najuglednejših komisarjev
Monti velja za umirjenega in pogumnega evropskega tehnokrata, s tem in številnimi drugimi sorodnimi postopki v obrambo konkurenčnosti na trgu pa si je prislužil vzdevek 'Super Mario', zato ga številni danes vidijo kot rešitelja opešanega italijanskega gospodarstva. Zaradi velikega tehničnega znanja, intelekta in diplomatskih veščin je bil eden najbolj uglednih komisarjev v zgodovini Evropske komisije. "Nič italijanskega ni bilo na njem," se spominja eden izmed veleposlanikov, ki je z Montijem delal v Bruslju. "Bil je težek, a zanesljiv pogajalski partner. V tistih dneh smo ga klicali 'italijanski Prus'," je še povedal njegov nekdanji sodelavec.

Monti že dlje čas zagovarja bolj povezano območje skupne evropske valute, v zadnjem času pa je napisal več člankov, kjer je vlado premierja Berlusconija obtožil za padec gospodarstva. Ker velja tudi za pravo nasprotje Berlusconija in je spoštovan na mednarodnem političnem in strokovnem prizorišču, analitiki z njim na čelu italijanske vlade pričakujejo preobrat v načinu vodenja.

Sporne povezave z bančnim svetom in svetovnimi vplivneži?
Prejšnji teden je predsednik Napolitano Montija imenoval za dosmrtnega senatorja, s tem pa je postal favorit za predsednika tehnične vlade. Ob tem so se v političnih krogih pojavila opozorila na račun njegovih povezav z bančnim svetom in svetovnimi vplivneži, predvsem zaradi svetovanja ameriški investicijski banki Goldman Sachs in sodelovanja na sestankih slovite skupine Bilderberg, ob kar se je obregnil tudi eden izmed italijanskih evropskih poslancev.

Številni politiki so v zadnjih dneh izrazili zaskrbljenost, da bo tehnična vlada iluzija, ki ne bo prestala vseh preizkušenj, ki jo čakajo v naslednjih tednih in mesecih. "Monti ima sicer dober občutek za to, kako deluje politika, a ni človek za trgovanje," je za agencijo Reuters povedal eden izmed njegovih dolgoletnih sodelavcev. Ker so volitve predvidene šele za leto 2013, ima Monti s svojo ekipo kar 18 mesecev, da izpelje boleče reforme pokojninskega sistema, delovne zakonodaje in javnega sektorja, ki jih zahtevajo italijanski evropski partnerji.

Monti je poročen in ima dva otroka, v prostem času pa se najraje posveča zgodovini Egipta.