Vodja ljudske stranke in španski premier Mariano Rajoy bo imel znova težko nalogo pri sestavljanju vlade. Foto: Reuters
Vodja ljudske stranke in španski premier Mariano Rajoy bo imel znova težko nalogo pri sestavljanju vlade. Foto: Reuters
Španija
Španci so se v pol leta drugič podali na volišča. Foto: Reuters
Španci v pol leta drugič na volitvah

Po skoraj vseh preštetih glasovih bo konservativna ljudska stranka (PP) v 350-članskem parlamentu osvojila 137 poslanskih sedežev, kar je več kot lani decembra, ko je dobila 123 poslancev, a še vedno premalo za parlamentarno večino. Socialistični stranki (PSOE) bi pripadlo 85 poslancev, pet manj kot pred pol leta.

Na tretjem mestu je Unidos Podemos, ki bo osvojil 71 poslanskih sedežev, dva več kot zdaj, medtem ko naj bi Ciudadanos dobil 32 poslancev, kar je občuten padec, saj jih je imel zdaj 40. Preostanek poslanskih sedežev so si razdelile druge manjše stranke.

Glede na izide nobena stranka ni osvojila večine, kar pomeni vnovična pogajanja o koalicijski vladi.

Zmota vzporednih izidov
Delni uradni izidi se močno razlikujejo od izidov vzporednih volitev, ki so jih objavili takoj po zaprtju volišč in kjer je ljudska stranka osvojila od 117 do 124 poslanskih sedežev. Sledil ji je Podemos, ki se mu je obetalo od 87 do 95 poslancev.

Socialistom so vzporedni izidi kazali na od 81 do 86 poslancev, Ciudadanosu pa od 26 do 32 poslanskih sedežev.

Šest mesecev jalovih pogovorov
Predčasne volitve so razpisali, ker v šestih mesecih po decembrskih volitvah strankam ni uspelo oblikovati vlade.

Na volitvah 20. decembra lani sta se dve novi stranki, desnosredinski Ciudadanos in levičarski Podemos, uvrstili na tretje oziroma četrto mesto, s čimer sta odnesli sedeže ljudski stranki in socialistom, ki sta se vse od padca diktature leta 1975 izmenjevali na oblasti.

Največ glasov je decembra osvojila Ljudska stranka, ki v Španiji vlada od leta 2011, a premalo za absolutno večino. Parlamentarnim strankam se nato nikakor ni uspelo dogovoriti o oblikovanju prve koalicijske vlade po koncu diktature, zato je bil kralj Felipe VI. maja prisiljen sklicati nove volitve.

Javnomnenjske raziskave so tudi tokrat prvo mesto napovedovale PP-ju, a tako kot decembra brez absolutne večine.

Manj zanimanja za predčasne volitve
Večina strank je tokrat pred volivci nastopala z enakimi vodilnimi kandidati in skoraj nespremenjenim programom kot decembra lani, med Španci pa pred današnjim glasovanjem za druge volitve v pol leta ni bilo kakega prevelikega navdušenja.

Na strankarska zborovanja je prihajalo le malo ljudi, nižja pa je bila tokrat tudi volilna udeležba. Na volišča je prišlo 69 odstotkov volivcev, decembra pa jih je volilo 73 odstotkov.

Španci v pol leta drugič na volitvah