Telesni skenerji zaznajo, kaj ima človek pod obleko, ne pa tudi kaj ima pod kožo, zato naj bi se teroristi že domislili načina, kako jih pretentati. Foto:
Telesni skenerji zaznajo, kaj ima človek pod obleko, ne pa tudi kaj ima pod kožo, zato naj bi se teroristi že domislili načina, kako jih pretentati. Foto:

Varnostna služba je prepričana, da je teroristično mrežo k zadnji stopnji njenih napadov primorala napoved o uvedbi telesnih skenerjev, ki omogočajo pregled ljudi, kot da bi bili goli, s katerimi želijo ujeti teroriste z razstrelivnim sredstvom, še preden se vkrcajo na letalo. Pozivi k uvedbi skenerjev so se začeli vrstiti po neuspešnem poskusu terorističnega napada Umarja Faruka Abdulmutalaba na poletu iz Amsterdama v Detroit na božični dan lani. Nigerijcu je uspelo na letalo pretihotapiti razstrelivo, skrito v spodnjicah, ki pa je ob pristanku v Detroitu zatajilo.

MI5 naj bi na grožnjo o t. i. telesnih teroristih postal pozoren, ko je letos opazil porast pogovorov o tem na arabskih spletnih straneh. Uslužbenec obveščevalne službe je za Daily Mail povedal, da naj bi moškim teroristom razstrelivo skrili v ritnice ali blizu slepiča, ženskam pa v prsi, podobno kot v primeru lepotnih povečanj prsi.

Pentrit bi sprožili z injekcijo aceton peroksida
Strokovnjaki pravijo, da bi razstrelivo PETN (pentrit) dali v majhno plastično vrečko v telesu samomorilskega napadalca, nato pa ureznino zašili in počakali, da bi se zacelila. Pentrit je eden močnejših razstrelivov. Njegova detonacijska hitrost je okoli 8.300 m/s. Odporen je proti plamenu in vročini, vendar se sproži že pri močnejšem udarcu s kladivom. Samomorilski napadalci naj bi razstrelivo v svojem telesu sprožilo z vbrizgalko, s katero bi si na mesto, kjer bi bilo razstrelivo, vbrizgali TATP (aceton peroksid).

Obveščevalne službe se bojijo, da bi se lahko samomorilski napadalci predstavili kot diabetiki, ki potrebujejo injekcije inzulina.