V Kenijo se je zateklo veliko beguncev iz Somalije, kjer se že dve desetletji borijo z brezvladjem. Foto: EPA
V Kenijo se je zateklo veliko beguncev iz Somalije, kjer se že dve desetletji borijo z brezvladjem. Foto: EPA
Lampedusa
Majhen italijanski otok Lampedusa je bil zaradi navala beguncev v ospredju pozornosti svetovne javnosti v zadnjih mesecih. Foto: EPA

Število beguncev po svetu je doseglo najvišjo raven v zadnjih 15 letih in kar štirje od petih beguncev živijo v nerazvitih državah.

Po podatkih visokega komisariata ZN-a za begunce (UNCHR) je bilo leta 2010 na svetu 44 milijonov beguncev, prosilcev za azil in razseljenih oseb. Od tega je okoli 15,6 milijona beguncev, 27,5 milijona notranje razseljenih oseb in 850.000 prosilcev za azil.

"V današnjem svetu obstajajo skrb vzbujajoči nesporazumi glede beguncev in paradigme mednarodne zaščite," je dejal visoki komisar za begunce Antonio Guterres in opozoril, da razvite države breme beguncev prepuščajo državam v razvoju oziroma celo najrevnejšim državam.

Guterres je vse države pozval, naj ne zapirajo svojih meja ljudem, ki iščejo zaščito, ob tem pa na bogate države naslovil poziv, naj z revnimi državami delijo breme beguncev.

Največje breme nosi Pakistan
V Pakistanu živi največ beguncev, in sicer kar 1,9 milijona, sledita Iran z 1,1 milijona begunci in Sirija z enim milijonom. Glede na svoj bruto domači proizvod (BDP) imajo te države posledično velike stroške z begunci.

Na vsak dolar BDP-ja na prebivalca v Pakistanu pride 710 beguncev, sledita Demokratična republika Kongo s 475 begunci in Kenija z 247 begunci. Za primerjavo, v Nemčiji pride na en dolar BDP-ja na prebivalca le 17 beguncev.

Največ beguncev prihaja iz Afganistana, okoli tri milijone, sledijo pa Irak z 1,6 milijona begunci, Somalija s 770.000 begunci, DR Kongo s 476.000 begunci in Mjanmar s 415.000 begunci. Prva izbira za prosilce za azil je Južnoafriška republika, kjer so lani prejeli 180.600 prošenj, sledijo ZDA s 54.300 prošnjami in Francija s 48.100 prošnjami.

V Evropi so se v zadnjih mesecih pojavile skrbi zaradi velikega števila beguncev, ki prihajajo iz Severne Afrike, potem ko je tam prišlo do množičnih ljudskih vstaj. Na udaru je predvsem Italija oz. njen otok Lampedusa, kamor se je zgrnilo na tisoče beguncev, a mnogi niso uzrli obale Evrope, saj jih je na poti umrlo 1.600.

Glede bojazni Evropejcev pred valom beguncev iz Severne Afrike je namestnik visokega komisarja ZN-a za begunce Alexander Aleinkoff dejal, da številke v Evropi niso tako visoke, da se jih ne bi dalo obvladati. "Večina beguncev iz Severne Afrike je ostala v regiji," je pojasnil.