Boko Haram je lansko leto aprila ugrabil okoli 200 deklic iz šole, za katerimi še do danes ni sledi. Foto: Youtube
Boko Haram je lansko leto aprila ugrabil okoli 200 deklic iz šole, za katerimi še do danes ni sledi. Foto: Youtube

Boko Haram je z nasilnimi napadi zavzel že več vasi in mest na severovzhodu Nigerije, zdaj pa vedno pogosteje svoje lovke steguje tudi nad sosednje države. Že večkrat so napadli v sosednjem Kamerunu, vse večjo grožnjo pa predstavljajo tudi v Čadu in Nigru.

Pred dnevi je svet pretresla novica o pokolu skrajne skupine na severu Nigerije, kjer so po neuradnih podatkih ubili okoli 2.000 ljudi, ki so bili večinoma kristjani, in z zemljevida sveta izbrisali eno vas. Zdaj so uresniči še svoje grožnje v Kamerunu, ki je že pred dnevi mednarodno vojaško skupnost zaprosil za pomoč v boju proti skrajni islamski skupini.

Kot poroča agencija AFP, so v jutranjih urah vdrli v dve vasi na območju Tourouja. "Večino hiš so zažgali, ugrabili pa okoli 80 ljudi, med katerimi je 30 odraslih in 50 otrok," so za agencijo Reuters dejali predstavniki tamkajšnjih oblasti. Tiskovni predstavnik kamerunske vlade Issa Tchiroma je napad potrdil in dejal, da so napadalci v napadu ubili tri ljudi.

Kamerun kritiziral Nigerijo
Država Kamerun je ob tem kritizirala Nigerijo, da je naredila občutno premalo v boju proti skrajnežem. Samo spomnimo se na njihov vdor v šolo v mestu Čibok v Nigeriji, od koder so ugrabili najmanj 200 deklic in jih odpeljali neznano kam. Po neuradnih podatkih naj bi jih zasužnjili ali prodali za žene v sosednje države. Nekatere med njimi naj bi celo prisilili v samomorilske napade.

Skrajna islamistična organizacija Boko Haram je bila ustanovljena leta 2002. Pomen imena organizacije v jeziku hausa, ki je najbolj razširjen jezik v Čadu, pomeni "Zahodno izobraževanje je prepovedano". Prvo vojaško operacijo so izvedli leta 2009, da bi oblikovali Islamsko državo. V napadih, ki jih izvajajo večinoma na severovzhodnem delu Nigerije, so ubili več tisoč ljudi. Za tarčo napadov pogosto izbirajo policijske postaje in sedež enot Združenih narodov v prestolnici Abuja. Zaradi nasilja organizacije je območje zapustilo okoli tri milijone ljudi. Za teroristično skupino so se razglasili leta 2013.