Borisov je nagovoril svoje privržence, ki so se zbrali pred parlamentom. Foto: Reuters
Borisov je nagovoril svoje privržence, ki so se zbrali pred parlamentom. Foto: Reuters
Sofija
Privrženci stranke GERB so prišli podpret Borisova. Foto: EPA
Rosen Plevneljev
Predsednik Rosen Plevneljev meni, da bi morala vlada opraviti do konca mandat, ki se izteče junija. Foto: EPA

Borisov je v sredo sporočil, da odstopa skupaj s celotno vlado, potem ko so najrevnejšo članico Evropske unije zajeli protesti, ki jih je spodbudil skokovit porast računov za električno energijo, kar je bil le višek dalj časa trajajočega splošnega nezadovoljstva zaradi revščine in korupcije.

Za njegov odstop je v 240-članskem narodnem sobranju glasovalo 209 poslancev, pet jih je bilo proti, eden pa se je vzdržal. Že pred glasovanjem so tri največje stranke - vladajoči GERB (Državljani za evropski razvoj Bolgarije) in opozicijski socialisti ter turško Gibanje za pravice in svobodo - dale vedeti, da brez predčasnih volitev ne bodo potrdile nove vlade. Redne volitve bi morale potekati julija.



Vabimo vas k branju pogovora z novinarjem in urednikom na bolgarskem nacionalnem radiu Ivajlom Stefanovom:

Od upora proti visokim cenam do zahtev po drugačnem političnem sistemu

V parlamentarni razpravi pred glasovanjem je podpredsednik vlade in notranji minister Cvetan Cvetanov dejal, da se vlada opravičuje državljanom, da niso "bili deležni politike, ki so si jo obetali, a je vlada storila vse, kar je bilo mogoče, da bi zagotovila finančno stabilnost.

Vodja socialistov in nekdanji premier Sergej Stanišev je že ubral predvolilno retoriko. "Bolgarija je tik pred gospodarskim zlomom. Brezposelnost je zelo visoka. Na vseh področjih vladajo monopoli," je dejal v parlamentu.

Predsednik kritičen do Borisova
Zdaj je na vrsti predsednik države Rosen Plevneljev, ki mora v skladu z bolgarsko zakonodajo mandat za sestavo vlade najprej ponuditi omenjenim trem strankam in v primeru, da vse tri zavrnejo mandat, razpisati predčasne volitve. Te morajo izpeljati v dveh mesecih. Poleg tega mora predsednik razpustiti parlament in imenovati začasno vlado, katere naloga je priprava volitev.

Plevneljev je v prvem nastopu po odstopu vlade napovedal, da se bo držal ustave in z vsemi strankami začel pogovore o oblikovanju nove vlade, čeprav so se tri največje izrekle za predčasne volitve. Predsednik bo pogovore s strankami začel v petek, in šele ko bo izčrpal vse druge možnosti, ki jih določa ustava, bo oblikoval predhodno vlado in sklical predčasne volitve.

Poleg začasne vlade namerava oblikovati tudi svet, v katerem bodo kot opazovalci dogajanja zastopniki sindikatov in civilne družbe.

Čeprav je bil na predsedniških volitvah oktobra leta 2011 izvoljen kot kandidat GERB-a, pa je Plevneljev ostro kritiziral Borisova, saj meni, da bi si morala vlada do konca svojega mandata junija letos prizadevati za rešitev problemov, zato ga je po njegovih besedah odstop razočaral.

Glede na danes objavljeno javnomnenjsko raziskavo 92 odstotkov Bolgarov podpira proteste, hkrati pa jih je 84 odstotkov dejalo, da se jih aktivno ne udeležuje.

Pred parlamentom se je pred glasovanjem o odstopu vlade zbralo okoli 2.000 privržencev GERB-a, med njimi tudi kmetje s traktorji in enim tovornjakom s prašiči, ki so vzklikali podporo Borisovu. Ta jih je ob prihodu pozval, naj se vrnejo domov ter spoštujejo javni red in mir.