IS je na svoji uradni spletni reviji v angleškem jeziku Dabik objavil fotografijo bombe, kakršno naj bi podtaknili pod sedež ruskega potniškega letala. Foto: Reuters
IS je na svoji uradni spletni reviji v angleškem jeziku Dabik objavil fotografijo bombe, kakršno naj bi podtaknili pod sedež ruskega potniškega letala. Foto: Reuters
false
Natančno rekonstrukcijo bombe bo težko narediti, saj bo za najdbo njenih delov treba preiskati ogromno območje. Foto: EPA

Rusko potniško letalo naj bi nad Sinajem 31. oktobra zrušila bomba, domnevno podtaknjena pod sedežem enega izmed potnikov. IS je objavil fotografijo bombe.

Fotografija, ki jo je IS objavil na spletu, prikazuje razstrelivo v pločevinki pijače Schwepps. Ob njej so potni listi ubitih letalskih potnikov, ki so jih našli na prizorišču strmoglavljenja na Sinaju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Avtentičnosti fotografij za zdaj ni mogoče preveriti.

Kot so teroristi obenem zapisali v najnovejši izdaji svoje uradne spletne revije v angleškem jeziku Dabik, so najprej nameravali strmoglaviti letalo katere izmed držav članic mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki izvaja letalske napade na cilje IS-ja v Siriji in Iraku.

"Potem ko smo odkrili način, kako ogroziti varnost na mednarodnem letališču Šarm el Šejk, in se odločili za strmoglavljenje letala, ki pripada zahodni koaliciji proti Islamski državi pod vodstvom ZDA, smo tarčo spremenili v rusko letalo," piše v članku IS-ja.

IS je med drugim sporočil tudi to, da so njegovi borci danes ubili kitajskega in norveškega talca.

Bomba na letalu domnevno nameščena pod sedež
Viri blizu preiskave vzroka strmoglavljenja ruskega letala nad Sinajem 31. oktobra so za ruski časnik Kommersant povedali, da je eksplozija na letalu odjeknila v potniški kabini.

Eksplozija naj bi odjeknila v zadnjem delu letala, ob repu, kar je povzročilo dekompresijo potniške kabine. Letalo je razpadlo v zraku, zaradi nenadnega padca pritiska pa so potniki umrli takoj, navaja Kommersant. Po domnevah strokovnjakov bi lahko bombo na krov prinesel kdo izmed letališkega osebja v egiptovskem letovišču Šarm el Šejku, ki oskrbuje letalo pred vzletom.

Doma izdelana bomba
Kommersant še piše, da bo težko narediti natančno rekonstrukcijo bombe, saj bo za najdbo njenih delov treba preiskati ogromno območje. V torek je vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov sporočil, da je bilo strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem, v katerem je umrlo vseh 224 ljudi na krovu, posledica terorističnega napada.

Kot je pojasnil, je eksplozijo letala povzročila doma izdelana eksplozivna naprava, katere moč je ustrezala kilogramu TNT-ja.

Egipt po drugi strani zavrača ugotovitve Moskve. Visoki predstavnik egiptovskega ministrstva za letalstvo je sporočil, da mednarodni odbor za preiskavo nesreče, ki ga vodi Egipt, do zdaj ni našel dokaza, da bi bila na krovu letala bomba.