Domneve o podtaknjeni bombi pomenijo hud udarec za egiptovsko turistično industrijo. Foto: Reuters
Domneve o podtaknjeni bombi pomenijo hud udarec za egiptovsko turistično industrijo. Foto: Reuters
Šarm el Šejk
Egiptovsko gospodarstvo je močno odvisno od turizma. Foto: EPA

To je agenciji Reuters povedal eden izmed članov preiskovalne komisije in s tem potrdil domneve zahodnih obveščevalnih služb, ki so prav tako prepričane, da je za strmoglavljenje kriva eksplozija bombe, ki naj bi jo med prtljago podtaknili tik pred vzletom.

Preostalih deset odstotkov možnosti za nesrečo bi lahko pomenila eksplozija goriva ali pregretost litijskih baterij, je še izjavil preiskovalec in dodal, da so bili ostanki letala raztreseni na območju 13 kilometrov, kar kaže na razpad letala v zraku.

Odgovornost za strmoglavljenje je prevzela sinajska veja skrajne skupine Islamska država, a egiptovski preiskovalci zatrjujejo, da proučujejo vse mogoče scenarije in opozarjajo pred prenagljenim sklepanjem.

Moskva spravlja državljane iz Egipta
V zadnjih 24 urah je Rusija iz Egipta evakuirala 11.000 ruskih državljanov, ki so tam obtičali, potem ko je Moskva prekinila letalske povezave med državama po strmoglavljenju ruskega potniškega letala.

Rusija je v petek ustavila letalske povezave z Egiptom, dokler se ne razjasni vzrok za nesrečo ruskega letala prejšnjo soboto nad Sinajem, ko je umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke. Na počitnicah v Egiptu je trenutno skupno približno 80.000 ruskih turistov, ki so večinoma nastanjeni v letoviščih Hurgada in Šarm el Šejk.

Poleg praznih letal, s katerimi vozijo ruske turiste v domovino, Moskva po besedah namestnika ruskega premierja Arkadija Dvorkoviča pošilja v Egipt tudi strokovnjake, ki bodo preverili varnostne razmere na egiptovskih letališčih.

Rusija je sledila Veliki Britaniji, ki svojim državljanom na poti v domovino dovoli s seboj vzeti le ročno prtljago, medtem ko bodo preostalo prtljago ločeno prepeljali s tovornimi letali. Iz Hurgade je proti Rusiji tako že poletelo posebno letalo z okoli 30 tonami prtljage.