Amelia Earhart in Fred Noonan sta bila na poti, da obkrožita svet. Foto: Wikipedia
Amelia Earhart in Fred Noonan sta bila na poti, da obkrožita svet. Foto: Wikipedia
Satelitski pogled na otok Nikumaroro. Foto: Reuters
Odprava je na eni prejšnjih ekspedicij na otoku našla kosti. Foto: Wikipedia

Ekipa se bo v iskanju odgovorov potapljala okoli nenaseljenega pacifiškega otoka Nikumaroro. Po njihovi teoriji je Earhartova leta 1937 tam strmoglavila in preživela še nekaj dni na otoku.
Amelia Earhart je bila prva ženska, ki je samostojno preletela Atlantski ocean. Ta podvig ji je uspel leta 1932.
2. julija 1937 sta Earhartova in njen kopilot Fred Noonan v svojem letalu Lockheed L-10E Electra s ciljem obleteti zemeljsko oblo vzletela s Papue Nove Gvineje proti 4113 kilometrov oddaljenemu otoku Howland. Zadnji potrjeni položaj njunega letala je bil kakšnih 1.300 kilometrov od Nove Gvineje, kjer je njuno letalo opazila ameriška ladja Obalne straže ZDA, ki je bila zadolžena, da letalo vodi zadnji del poti do otoka.

Kasneje sta Earhartova in Noonan izgubila smer in začela krožiti okoli otoka, ki ga zaradi poslabšane vidljivosti nista mogla najti. To je trajalo nekaj časa, nato pa se je komunikacija prekinila in letalo je izginilo.

Obalna straža je skupaj z Vojno mornarico in Vojnim letalstvom ZDA sprožilo obširno iskalno akcijo, ki pa ni bila uspešna. Letala ali pilotov niso nikoli več videli, čeprav so za iskanje namenili za tiste čase ogromno vsoto, 4 milijone ameriških dolarjev.
25 let iskanja alternativne razlage
Havajsko odpravo, ki bo stala več kot 2 milijona dolarjev, vodi Ric Gillespie, direktor Mednarodne skupine za povrnitev zgodovinskih letal (Tighar). Gillespie je po poročanju BBC-ja porabil že četrt stoletja v iskanju alternativne hipoteze. Splošno uveljavljena je namreč, da je Earhartova najverjetneje zaradi navigacijske napake ostala brez goriva.

A Gillespie meni, da je par strmoglavil na osamljeni otok Nikumaroro, na katerem sta preživela nekaj časa, preden sta umrla od lakote, žeje ali zaradi poškodb.

V naslednjih treh tednih bo Gillespiejeva ekipa z roboti, opremljenimi s sonarjem in visokoločljivostnimi videokamerami, preiskala morje okoli otoka, da bi našla odgovore. "Upamo, da pridemo nazaj z dobrimi posnetki, fotografijami razbitin, ki bi neizpodbitno pripadali Ameliini Electri, to je cilj," je povedal za BBC.

Tighar je v zadnjem letu opravil že vrsto odprav na otok in med drugim na njem našel kosti, a testi niso mogli potrditi, da gre za človeške kosti. To bo že deseta odprava skupine na Nikumaroro.

Mnogo zgodovinarjev meni, da obstajajo le posredni dokazi, ki bi podpirali teorijo otoka Nikumaroro.