Boris Johnson nikdar ni veljal za najbolj taktnega. Foto: Reuters
Boris Johnson nikdar ni veljal za najbolj taktnega. Foto: Reuters

Johnson v posnetku s prejšnjega tedna, ki ga je prvi objavil Guardian, pravi, da Savdska Arabija in Iran lahko "vlečeta niti, kot da bi šlo za marionete", zaradi pomanjkanja močnega vodstva v regiji. "

"Obstajajo politiki, ki izkrivljajo in zlorabljajo religijo in različne struje iste religije, da bi tako pospešili lastne politične cilje. To je ena največjih političnih težav v celotni regiji. In zame je prava tragedija to, da v državah samih ni dovolj močnega vodstva, zato tudi na tem območju nenehno potekajo te posredne vojne," je dejal.

Johnson, ki je bil za britanskega zunanjega ministra imenovan julija, je na konferenci Med 2 v Rimu še dejal, da na Bližnjem vzhodu ni dovolj "močnih, velikih karakterjev", ki bi bili pripravljeni seči prek svoje šiitske ali sunitske skupine in ljudi povezati. "Zato pa imate Savdijce, Iran, vse, ki se vmešavajo, vlečejo niti in se igrajo posredne vojne."

Neroden položaj
Britansko zunanje ministrstvo je po objavi govora pohitelo z izjavo, da je Savdska Arabija zaveznica, Velika Britanija pa da podpira njena prizadevanja za zaščito svojih meja in svojih državljanov.

BBC pa ob tem piše, da je objava izjav za zunanjega ministra "nerodna, če ne celo sramotna". "Retorika gospoda Johnsona še enkrat več povzroča glavobole, ki jih bodo morali njegovi diplomati pojasniti," piše BBC-jev dopisnik.

Video je prišel na dan prav v času, ko se britanska premierka Theresa May vrača z obiska v Bahrajnu, kjer je imela delovno večerjo z voditelji Savdske Arabije, Kuvajta, ZAE, Katarja, Bahrajna in Omana.