Nova britanska premierka Theresa May je najbolj presenetila, ko je na položaj zunanjega ministra imenovala Borisa Johnsona, kontroverznega nekdanjega londonskega župana in zagovornika izstopa Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters
Nova britanska premierka Theresa May je najbolj presenetila, ko je na položaj zunanjega ministra imenovala Borisa Johnsona, kontroverznega nekdanjega londonskega župana in zagovornika izstopa Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters
Boris Johnson
Johnson je bil viden kot najverjetnejši novi britanski premier po odhodu Davida Camerona, a je od tega odstopil. Foto: EPA
V novi britanski vladi večinoma evroskeptiki

Številni mediji in politiki po svetu izražajo presenečenje nad imenovanjem Johnsona za zunanjega ministra Velike Britanije, pri čemer navajajo Johnsonovo žalitev turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in komentiranje rodu ameriškega predsednika Baracka Obame, poroča BBC.

Ameriški časnik Washington Post povzema "nediplomatske" izjave, ki jih je Johnson izrekel v javnem delovanju. Leta 2007 je tako letošnjo demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton primerjal s "sadistično medicinsko sestro v umobolnici". Za ameriškega predsednika Baracka Obamo pa je aprila letos za tabloid Sun zapisal, da Obama kot "delno Kenijec" zaradi "rodu ne mara britanskega imperija".

Ob tem je časnik izpostavil, da je Johnson nasprotno prevladujočemu razmišljanju na Zahodu pohvalil sirskega predsednika Bašarja Al Asada za boj proti t. i. Islamski državi, ne glede na njegove sočasne napade na sirske civiliste.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner se je nasmehnil, ko je slišal za novico o Johnsonovem imenovanju, takoj zatem pa dejal, da bodo ZDA vedno sodelovale z Veliko Britanijo zaradi "posebnega odnosa" med državama.

V Franciji je Le Figaro Johnsona označil za "legendarnega", kot piše časopis, pa Johnson "daje vtis, da ga vodi oportunizem".

Nemški tednik Der Spiegel je novega britanskega zunanjega ministra označil za "kontroverznega politika", poudaril pa je še, da je bila ravno Johnsonova podpora izstopu Velike Britanije iz EU-ja tisti ključni dejavnik v referendumski kampanji.

V Moskvi upajo na boljše odnose
V Moskvi se bolj osredotočajo na odnose med Velike Britanijo in Rusijo. Vodja odbora za zunanje zadeve ruske dume Aleksej Puškov je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da je imel Johnsonov predhodnik Philip Hammond "boleče protiruske komplekse", za katere upa, da jih Johnson nima.

Hammond je, recimo, lani dejal, da lahko Rusija postane "največja grožnja" varnosti Velike Britanije, za ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je dejal, da je odločen, da ne spoštuje sistema pravil, ki ohranja mir med državami, ampak da ta mir spodkopava. Ruski portal ria.ru pa je Johnsona označil za "enega najbolj ekscentričnih politikov v Veliki Britaniji", ki "zna presenetiti".

Politik in lažnivi novinar
Johnson je bil dva mandata londonski župan, predtem pa je bil tudi poslanec in novinar. Delal je tudi za Times, kjer so ga po poročanju Guardiana odpustili, ker si je izmišljeval citate. Nato je delal pa za Telegraph in Spectator. Za eno izmed svojih kolumn se je moral opravičiti zaradi rasističnih opazk na račun Afričanov.

V novi britanski vladi večinoma evroskeptiki