Odnosom med Japonsko in Rusijo se glede na izjave japonskega premierja Abeja in ruskega predsednika Putina obeta otoplitev. Foto: Reuters
Odnosom med Japonsko in Rusijo se glede na izjave japonskega premierja Abeja in ruskega predsednika Putina obeta otoplitev. Foto: Reuters

"Končajmo te nenormalne razmere, ki trajajo že 70 let, in skupaj oblikujmo novo obdobje v rusko-japonskih odnosih, ki bo trajalo naslednjih 70 let," je na gospodarskem forumu na zahodu Rusije dejal Abe.

Putin je v odgovoru sporočil, da je njegova država pripravljena na konkretne korake pri razrešitvi ozemeljskega spora. "Preteklost ne sme biti ovira za napredek. Moramo najti rešitev za težave, ki nam preprečujejo napredek," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Putin.

Japonska in Rusija si v zadnjem času prizadevata izboljšati odnose. Abe je tako že na drugem obisku v Rusiji v letošnjem letu, Putin pa naj bi Japonsko obiskal decembra. Japonski premier je tudi predlagal, da bi se z ruskim predsednikom srečevala v Vladivostoku na letni ravni.

Državi nista podpisali mirovnega sporazuma
Ozemeljski spor, ki močno obremenjuje odnose med Tokiem in Moskvo, izvira s konca druge svetovne vojne, ko je vojska Sovjetske zveze zasedla Kurilske otoke, ki jih Japonska imenuje Severni teritorij. Državi tako še nista podpisali mirovnega sporazuma, s katerim bi tudi formalno končali vojne sovražnosti iz druge svetovne vojne, kar negativno vpliva tudi na gospodarske stike in vlaganja.