Ukrajina je obsodila dva ruska domnevna pripadnika posebnih enot. Moskva zanika, da pošilja enote v Ukrajino. Šlo naj bi zgolj za prostovoljce. Foto: Reuters
Ukrajina je obsodila dva ruska domnevna pripadnika posebnih enot. Moskva zanika, da pošilja enote v Ukrajino. Šlo naj bi zgolj za prostovoljce. Foto: Reuters
false
Rusko sodišče je Nadjo Savčenko, ki so jo zajeli proruski uporniki, obsodilo na 22 let zapora. Foto: Reuters

Pogovarjala sta se, potem ko je Ukrajina zaprla in obsodila dva domnevna pripadnika ruskih posebnih enot zaradi zločinov, povezanih s terorizmom. Gre za Jevgenija Jerofejeva in Aleksandra Aleksandrova, ki naj bi sodelovala s proruskimi uporniki na vzhodu države.

Obsojena sta bila na 14-letni zaporni kazni zaradi terorističnih dejanj in uporabe orožja z namenom sprožanja oboroženega spopada, poroča BBC.

Ukrajina ima dva Rusa, Rusija pa Ukrajinko
Na drugi strani pa je rusko sodišče marca obsodilo Ukrajinko Nadjo Savčenko na 22 let zapora. Rusko tožilstvo jo je obtožilo sodelovanja v napadu v pokrajini Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila ubita dva ruska novinarja, kar je sama ves čas zanikala. Nadja Savčenko je med napadi v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka, zajeli pa so jo uporniki na vzhodu leta 2015.

Putin in Porošenko sta govorila v ponedeljek zvečer, so sporočili iz Moskve, strinjala pa naj bi se, da se Savčenkovi "v zelo bližnji prihodnosti" omogoči konzularni obisk.

Njeno sojenje je povzročilo veliko zanimanja v mednarodni javnosti, njeni odvetniki pa so sporočili, da se je njeno stanje poslabšalo, odkar je začela z gladovno stavko zaradi slabega ravnanja.

Porošenko je sicer že predlagal zamenjavo obeh ujetih Rusov za Nadjo Savčenko. Odnosi med Ukrajino in Rusijo so se še dodatno poslabšali, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila polotok Krim, Ukrajina pa opozarja tudi na domnevno rusko podporo proruskim upornikom na vzhodu države. Rusija ves čas zanika pošiljanje enot v Ukrajino. Rusi, ki se tam bojujejo, so zgolj prostovoljci, ki so že zapustili vojsko, sporoča Moskva.