Neves in Rousseffova sta se uvrstila v drugi krog. Foto: EPA
Neves in Rousseffova sta se uvrstila v drugi krog. Foto: EPA

Glede na javnomnenjske ankete bi za Rousseffovo iz leve Delavske stranke (PT) glasovalo 53 odstotkov, za Nevesa iz desnosredinske Stranke brazilske socialdemokracije (PSDB) pa 47 odstotkov volivcev. Prejšnji teden so sicer ankete nakazovale celo na majhno prednost izzivalca.

V prvem krogu volitev 5. oktobra je slavila Rousseffova, prva predsednica Brazilije, katere PT se hvali z napredkom pri boju proti revščini v času svoje 12-letne vladavine. Osvojila je 41,6 odstotka glasov. Neves, potomec vplivne politične družine in favorit gospodarstva za premagovanje gospodarskih težav, ki so zajele sedmo največje gospodarstvo sveta, pa je prejel 33,6 odstotka volilnih glasov.

Kot poraženka prvega kroga volitev se je izkazala kandidatka socialistične stranke, nekdanja okoljska ministrica Marina Silva, ki ji je svoj glas namenilo nekaj več kot 21 odstotkov volivcev. Silvi so ankete sicer napovedovale uvrstitev v drugi krog.

Kdorkoli bo že zmagovalec današnjih volitev, se bo moral spopasti z gospodarskimi izzivi države. Spomini na leto 2010, ko je gospodarska rast dosegla 7,5 odstotka, so že zdavnaj minili, Brazilija pa drsi v recesijo sredi naraščajoče inflacije in nizke ravni naložb. Rast bo v letošnjem letu skorajda ničelna.