Finančno središče Sao Paula, preplavljeno s protestniki. Foto: Reuters
Finančno središče Sao Paula, preplavljeno s protestniki. Foto: Reuters

Volivci Rousseffovi očitajo, da ji ni uspelo zajeziti vsesplošne korupcije, in jo krivijo za najhujši padec gospodarstva v 25 letih, poroča BBC.

Protestniki so med drugim preplavili tudi slovito plažo Copacabana v Riu in trg pred kongresom v prestolnici Brasilia. Številni so nosili rumene majice brazilske nogometne ekipe in transparente s pozivi k padcu predsednice, pri tem pa prepevali državno himno,

Po navedbah policije se je na obeh protestih zbralo okoli 137.000 ljudi - večinoma belopoltih in tistih iz srednjega razreda -, še nekaj 10.000 pa jih je demonstriralo v Sao Paulu.

Državni dan akcije
"Državni dan akcije", kot so naslovili proteste, je že tretji večji letošnji shod proti Dilmi Rousseff in njeni levičarski Delavski stranki - marca in aprila se je podobnih protestov udeležilo več 100.000 ljudi. "Želimo si, da bi se stvari spremenile, in če ljudje ne gredo na ulice, je to nemogoče," je za BBC povedal eden od protestnikov v Brasilii, upokojeni inženir Elino Alves de Moraes.

Rousseffova je bila za svoj drugi mandat izvoljena oktobra lani, v zadnjih mesecih pa se na ločenih demonstracijah zbirajo tudi njeni podporniki, ki trdijo, da so pozivi k razrešitvi nič manj kot poskus državnega udara. Številni namreč menijo, da bi odstranitev demokratično izvoljene predsednice v državi, ki se je pred komaj 30 leti otresla vojaške diktature, prinesla več slabega kot dobrega.