Litvinenko pred zastrupitvijo leta 2006. Foto: Reuters
Litvinenko pred zastrupitvijo leta 2006. Foto: Reuters
Marina Litvinenko
Marina Litvinenko je v prvem odzivu dejala, da se je izkazalo, da je njen mož obtožil pravega človeka. Foto: Reuters
Putin odobril umor Litvinenka v Londonu?

"Med Litvinenkom in Putinom je obstajalo osebno sovraštvo, zato je Putin verjetno odobril operacijo ruske obveščevalne službe za njegov umor," piše v preiskavi, ki jo je naročila britanska vlada, ugotovitve pa utegnejo sprožiti nove napetosti v odnosih z Moskvo.

Obtožena: Poročilo je absurdno
Litvinenko, glasni nasprotnik Kremlja, ki je iz Rusije pobegnil leta 2000, je v Londonu leta 2006 umrl, potem ko je spil zeleni čaj, v katerem je bil redki radioaktivni izotop polonij-210. Kot piše v raziskavi, sta ga zastrupila nekdanji telesni stražar KGB-ja Andrej Lugovoj in njegov sodelavec Dmitrij Kovtun, ki sta sicer svojo vpletenost že večkrat zanikala. Britansko poročilo sta označila za "absurdno".

Kremelj: To je šala
Rusko zunanje ministrstvo je britansko preiskavo označilo za pristransko in nerazumljivo. Kremelj je britanske ugotovitve označil za šalo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Morda je to šala," je novinarjem dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. "Verjetno jo lahko pripišemo prefinjenemu britanskemu humorju. To velja tudi za dejstvo, da javna preiskava temelji na zaupnih podatkih neimenovanih posebnih služb," je dodal.

Peskov je še opozoril, da bi lahko ugotovitve "kvazipreiskave" "dodatno zastrupile" odnose med Moskvo in Londonom. Moskva bo vse odgovore posredovala po diplomatskih kanalih, je še dejal Peskov.

Oglasila pa se je tudi Litvinenkova vdova Marina, ki je dejala, da je zadovoljna, ker so Britanci prišli do teh zaključkov, in dodala: "Besede, ki jih je moj mož izrekel na smrtni postelji, ko je obtožil Putina, je zdaj dokazalo tudi britansko sodišče."

Zadoščenje za vdovo
Zaslišanja pripadnikov obveščevalnih služb so se začela januarja lani in so večinoma potekala za zaprtimi vrati. Velika Britanija je že izvedla preiskavo Litvinenkove smrti, a je bila prekinjena, julija leta 2014 pa je sodišče odredilo javno preiskavo primera. Kot je tedaj dejal sodnik, ki je sprejel to odločitev, vladni dokumenti nakazujejo primer "prima facie" (na prvi pogled), da je Rusija odgovorna za Litvinenkovo smrt.

Namen teh zaslišanj je bilo po besedah britanske notranje ministrice Therese May ugotoviti, kdo je odgovoren za smrt. Že lani je izrazila upanje, da bodo sklepi procesa njegovi vdovi Marini dali vsaj neko zadoščenje. Vdova je pred zaslišanji povedala, da je zanjo najpomembneje, da končno ugotovijo uradno pojasnilo za moževo smrt.

Litvinenka so skušali ubiti že dvakrat, nekdanji vohun pa je iz Rusije zbežal v Veliko Britanijo, kjer je postal oster kritik Kremlja, delal pa je za britansko obveščevalno službo MI6.

Putin odobril umor Litvinenka v Londonu?