Peticija poziva k aretaciji Netanjahuja zaradi vojnih zločinov v Gazi. Foto: stopwar.org.uk
Peticija poziva k aretaciji Netanjahuja zaradi vojnih zločinov v Gazi. Foto: stopwar.org.uk
Razdejanje, ki ga je za seboj pustila izraelska ofenziva v Gazi. Foto: Reuters
Izrael in Velika Britanija sta tesni zaveznici. Foto: Reuters

Netanjahu prihaja v London septembra, britanski premier David Cameron pa vztraja, da je izraelski premier zaščiten z diplomatsko imuniteto.

A Damian Moran, pobudnik peticije, objavljene na spletni strani britanske vlade, trdi, da po mednarodni zakonodaji Netanjahuja ob prihodu lahko pridržijo. Izraelskemu premierju očita pokol več kot 2.000 palestinskih civilistov, od tega 551 otrok, med 51-dnevno ofenzivo izraelskih obrambnih sil v Gazi lansko poletje. V vojaški akciji je umrlo tudi 66 izraelskih vojakov.

Število podpisov se je v zadnjih dveh tednih podvojilo. Če peticija do 7. februarja 2016 zbere 100.000 podpisov, je britanski parlament zakonsko zavezan, da temo uvrsti na dnevni red.

Moran sicer tudi sam ne pričakuje, da bodo oblasti Netanjahuja dejansko aretirale, meni pa, da bodo podpisniki že s tako odmevno peticijo poslali premierju jasno sporočilo, da je na Otoku ogromno ljudi, ki si ga tam ne želijo.

Tesno zavezništvo
Na peticijo se je uradni London že odzval, saj ga že ob zbranih 10.000 podpisih k temu zavezuje zakonodaja: "Po britanski in mednarodni zakonodaji imajo obiskujoče vodje tujih vlad, kot je premier Netanjahu, imuniteto pred pravnimi postopki in ne morejo biti aretirani ali pridržani. Zavedamo se, da je lanski konflikt v Gazi zahteval grozovit davek."

"Kot je dejal premier, smo bili vsi globoko užaloščeni zaradi nasilja, Velika Britanija pa je v samem ospredju mednarodnih prizadevanj za obnovo. Velika Britanija priznava pravico Izraela do samoobrambe znotraj meja mednarodne humanitarne zakonodaje, britanska vlada pa obsoja teroristične taktike Hamasa, ki je na Izrael izstrelil rakete, zgradil obsežne predore za ugrabljanje in ubijanje ter konstantno zavrača sklepanje premirja," so še sporočili.

"Kot katera koli druga država ima Izrael pravico zagotavljanja lastne varnosti, saj imajo tudi njegovi državljani pravico živeti brez strahu pred napadi," so še dodali in poudarili, da je Velika Britanija tesna zaveznica Izraela, državi pa uživata "izjemen dvostranski odnos".

Izraelsko veleposlaništvo v Londonu je peticijo zavrnilo kot "nepomembno samopromocijsko potezo".