Izraelski premier je dejal, da bi se morali pred ICC-jem zagovarjati Palestinci, ne pa Izrael. Foto: EPA
Izraelski premier je dejal, da bi se morali pred ICC-jem zagovarjati Palestinci, ne pa Izrael. Foto: EPA
Kot enega izmed izraelskih kaznovalnih ukrepov se za zdaj ne omenja gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih, ki po mednarodnem pravu predstavljajo vojni zločin. Foto: EPA
Gaza
S poletnimi napadi izraelske vojske na Gazo, v katerih je umrlo 2.200 Palestincev, večinoma civilistov, se bo po pristopu Palestine k ICC-ju sodišče v Haagu lahko ukvarjalo. Foto: EPA

Palestinci so v petek na sedežu Združenih narodov v New Yorku namreč uradno predali dokumente za pristop k ICC-ju, da bi omogočili pregon zločinov na palestinskih ozemljih pod izraelsko okupacijo.

"Ne bomo dovolili, da pripadnike izraelskih obrambnih sil zvlečejo pred ICC v Haagu," je Netanjahu dejal ob začetku redne tedenske seje vlade. Izrael je že zamrznil prenos 127 milijonov evrov davčnih prilivov palestinski oblasti.

Izrael stopnjuje grožnje
Zadržanje sredstev pa je le prvi v vrsti kaznovalnih ukrepov, sporočajo izraelske oblasti. "Če palestinska oblast ne bo storila koraka nazaj, mislim, da bomo morali sprejeti veliko strožje ukrepe," je dejal izraelski minister za strateške zadeve Yuval Steinitz, tesen sodelavec Netanjahuja. Steinitz je napovedal še "postopno razpustitev" palestinske oblasti, poroča palestinska tiskovna agencija Maan.

Izrael pogosto zamrzne prenos sredstev, da bi kaznoval Palestince za njihove diplomatske in politične napore za konec okupacije. To je storil tudi leta 2012, ko je Generalna skupščina Združenih narodov Palestini dodelila status države opazovalke. Takrat je Izrael kot protiukrep napovedal tudi gradnjo novih 3.000 domov v nezakonitih izraelskih naselbinah na zasedenima Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu, kar je sprožilo ogorčenje svetovne javnosti. Tokrat se za podobno napoved Izrael ni odločil, še poroča Maan.

Netanjahu bo vojake ščitil pred pregonom pred ICC-jem
"Palestinska oblast je izbrala pot konfrontacije z Izraelom in mi tega ne bomo samo mirno spremljali," je opozoril Netanjahu in obljubil, da bo zaščitil izraelsko vojaško osebje pred morebitnim pregonom pred ICC-jem.

Pripadniki varnostnih sil "bodo še naprej branili Izrael z odločnostjo in močjo. Tako kot oni branijo nas, bomo mi branili njih," je še povedal Netanjahu. Po njegovih besedah bi moralo pred ICC palestinsko vodstvo, in sicer zaradi lani podpisanega sporazuma o spravi z islamističnim palestinskim gibanjem Hamas, ki je vodil v oblikovanje vlade narodne enotnosti. "Z roko pravice bi se moralo soočiti palestinsko vodstvo, ki je podpisalo sporazum z vojnimi zločinci Hamasa," je bil oster izraelski premier.

Poleg dokumentov za pristop k ICC-ju so Palestinci sekretariatu ZN-a predali tudi dokumente o pristopu Palestine k več kot desetim različnim mednarodnim konvencijam in pogodbam.

ICC kot pritisk po propadu resolucije
Za pristop k ICC-ju so se Palestinci odločili, ker je v Varnostnem svetu ZN-a propadla resolucija, ki je določala rok 12 mesecev za mir in rešitev spora med Izraelci in Palestinci ter popoln umik Izraela s palestinskih zasedenih ozemelj do konca leta 2017.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu lahko preganja posameznike, ki jim očitajo genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine vse od 1. julija 2002, ko je začel veljati rimski statut, ustanovna listina sodišča.